Eşti aici

Celula de criză a jurnaliștilor condamnă acuzațiile vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea, lansate în adresa mass-media

24 Aprilie 2020
2023 de afişări
Celula de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent pentru a cere autorităților transparență și acces „sănătos” la informație în contextul stării de urgență instituită ca urmare pandemiei de COVID-19, condamnă acuzațiile nefondate și informațiile defăimătoare lansate de la tribuna Parlamentului de deputatul Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Legislativului.

În cadrul discursului ținut în plenul Parlamentului la data 23 aprilie 2020, Vlad Batrîncea, a acuzat jurnaliștii de faptul că ar primi salarii de mii de euro în plic, fără a achita impozitele, accentuând în context că, pe timp de pandemie, partenerii occidentali își îndreaptă sprijinul financiar către instituțiile de presă. „(...) Nu dați la jurnaliști milioane de euro. (...) Pentru ce un jurnalist trebuie să primească mii de euro onorarii, în plic, fără impozite, fără taxa obligatorie de medicină?”, a declarat parlamentarul în intervenția sa.

Mai mult, vicepreședintele Parlamentului s-a arătat nemulțumit de faptul că instituțiile media, în procesul de documentare a materialelor jurnalistice despre pandemia de Covid-19 și instituirea stării de urgență, contactează personalul din instituțiile medicale.

Astfel, semnalăm cu regret și îngrijorare că afirmațiile expuse de către Vlad Batrîncea defăimează statutul jurnalistului și conțin forme de exprimare care incită la ură față de instituțiile media.

Menționăm că statul garantează apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale a jurnalistului și sancționează orice formă de împiedicare a activității mass-media și de intimidare a acesteia. Totodată, reamintim că imixtiunea în activitatea presei, inclusiv în procesul de documentare a materialelor jurnalistice, este interzisă de lege. Subliniem în acest context inadmisibilitatea ingerinței nejustificate a deputatului Batrîncea în activitatea instituțiilor mass-media.

Respectiv, propagarea de la tribuna Parlamentului, de către un oficial de rang înalt, a unui mesaj ce contravine normelor legale, constituie o încălcare a valorilor și principiilor democratice ale țării, care urmează a fi sancționată conform legii și condamnată în mod public.

În consecință, solicităm deputatului Vlad Batrîncea să prezinte scuze publice reprezentanților mass-media și să renunțe la răspândirea acuzațiilor nefondate și a informațiilor defăimătoare, abținându-se de la orice formă de exprimare care incită la ură față de jurnaliști.

Reamintim că oricine, în cazul în care nu este de acord cu metodele de lucru ale jurnalistului sau cu materialele sale, se poate adresa Consiliului de Presă din Republica Moldova, care va examina plângerea și va da o apreciere comportamentului profesional și/sau calității muncii jurnalistului.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Agenţia de presă IPN
AGORA
Albasat
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova
Asociația pentru Politica Externă 
Asociația Presei Electronice
Asociația Presei Independente
Centrul „Acces-info”
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Comitetul pentru Libertatea Presei
Diez.md
Elena Robu, ER News
Gazeta de Chișinău
Grupul de presă „Realitatea” (Realitatea.md, Rlive.md, Bani.md)
Institutul de Politici Publice
Jurnal TV
Maria Levcenco, expert media la Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS)
Moldova.org
Mold-Street
Nadejda Roșcovanu
Observatorul de Nord
Portalul media „CU SENS”
Radio Orhei
Report.md
Revista „Natura”
Săptămânalul regional CUVÂNTUL
SP Bălți 
TV8
Ziarul de Gardă