Eşti aici

​De Zilele Libertăţii Presei, organizaţiile de media aduc în discuţie problema atacurilor împotriva jurnaliştilor, fenomenul ştirilor false şi îşi deschid uşile (virtuale) pentru cititori

01 Mai 2020
1045 de afişări
În cadrul Zilelor Libertăţii Presei, marcate tradițional în luna mai, mai multe organizaţii de media din Republica Moldova vor desfăşura o serie de activităţi pentru a accentua încă odată asupra nevoii de libertate a mass-media.

Asociaţia Presei Independente (API) va lansa, pe 3 mai, raportul comun „Atacurile împotriva jurnaliştilor şi a altor profesionişti media. Moldova-Armenia-Georgia (2017-2019)”.

Tot pe 3 mai, Ziarul de Gardă (ZdG) invită cititorii la Ziua uşilor (virtuale) deschise. În cadrul evenimentului, vor fi lansate un şir de produse ale ZdG dedicate acestei zile, care arată cum decurge munca reporterilor şi activitatea redacţiei în timp de pandemie, evidenţiind odată în plus problema accesului la informaţie.

De asemenea, va fi lansat raportul de activitate al ZdG pentru anul 2019, dar şi pagina de transparenţă a ziarului, care include mai multe detalii din viaţa echipei.

Pe 6 mai, Consiliul de Presă va da start campaniei „Semnăm Codul deontologic”, în cadrul căreia va îndemna instituţiile de media şi jurnaliştii să se alăture campaniei şi să-şi declare public adeziunea la normele profesionale, confirmându-şi astfel angajamentul de responsabilitate faţă de public.

Pe 8 mai, API va prezenta studiul „Fenomenul ştirilor false în R.Moldova şi (in)acţiunile Consiliului Audiovizualului pentru combaterea acestui fenomen (2014-2019)”.

Centrul pentru Jurnalism Independent va organiza cu prilejul Zilelor Libertăţii Presei o serie de evenimente sub sloganul Interesul public bate „starea de urgenţă” – va desfăşura un flash-mob online, va crea un grup cu îndemnul #SUSŢINEMPRESA, va lansa „Cartea Albă a mass-mediei din Republica Moldova”, care reprezintă istoriile a 9 instituţii media din Republica Moldova.

De asemenea, pe parcursul lunii mai vor fi lansate şi alte produse media, ce vor scoate în evidenţă mai multe provocări şi lacune ale domeniului mass-media din Republica Moldova.

Vă invităm să vă alăturaţi evenimentelor noastre pentru a susţine împreună libertatea presei în Republica Moldova!

Organizatorii evenimentelor sunt: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Consiliul de Presă, Asociația Presei Independente (API), Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi.