Eşti aici

Flash mob #ZLP2020: Interesul public bate starea de urgenţă

03 Mai 2020
1162 de afişări
În contextul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, marcată pe 3 mai inclusiv în Republica Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent lansează flash mob-ul online Interesul public bate „starea de urgenţă” şi îndeamnă organizaţiile societăţii civile și cetăţenii să se solidarizeze cu jurnaliştii printr-o acțiune organizată pe Facebook. 

Starea de urgenţă, instituită la mijlocul lunii martie ca urmare a răspândirii pandemiei de Covid-19, ne ţine la distanţă nu doar unul de altul, dar şi de informaţiile de interes public, pe care autorităţile le ascund după lacăt. Solicitările repetate ale jurnaliştilor de a le fi asigurat accesul la informaţiile de interes public sunt cu mare dificultate auzite de cei care trebuie să răspundă la întrebări chiar şi în condiţiile unei „stări de urgenţă”.

Flash mob-ul urmăreşte scopul să evidenţieze pe cât de „închise” au devenit instituţiile publice pe perioada „stării de urgenţă” şi să determine autorităţile să manifeste o mai mare deschidere în raport cu presa, care urmăreşte un singur ţel – să informeze publicul corect, echidistant şi la timp.

Încurajăm asociaţiile de media, instituţiile de presă, jurnaliştii şi consumatorii de informație să se alăture flash mob-ului online Interesul public bate „starea de urgenţă”.

Îndemnul nostru este să:

  • Să inseraţi photo frame-ul Interesul public bate „starea de urgenţă” la fotografia de profil;
  • Să semnați și să distribuiți Petiția prin care cerem acces la informațiile de interes public;
  • Să distribuiţi pe reţelele sociale caricatura Interesul public bate „starea de urgenţă”.

Sunt trei lucruri mici, dar care se pot solda cu rezultate mari: să ajute jurnaliştii să fie mai ascultaţi şi mai auziţi de către autorităţi!

Alătură-te flash mob-ului nostru! Cu toţii avem nevoie de informaţii veridice şi echidistante. Doar împreună suntem o forţă!