Eşti aici

​DOC // Ce tipuri de informații trebuie să publice autoritățile în perioada crizei generate de Covid-19

14 Mai 2020
1269 de afişări
În contextul crizei generate de Covid-19, asigurarea informării depline și prompte trebuie să rămână una din prioritățile statului, iar instituțiile și autoritățile trebuie să publice pe site-urile lor mai multe tipuri de informații care să faciliteze accesul jurnaliștilor, membrilor societății civile și cetățenilor la datele de interes public, arată un document elaborat de Departamentul Politici și Legislație Media al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).  

Potrivit documentului, pe lângă informațiile generale despre serviciile prestate, instituțiile statului ar trebui să publice și date despre toate ajutoarele financiare (inclusiv donații) de care beneficiază, suma totală a plăților salariale, reducerea plăților salariale pe durata perioadei de pandemie, precum și informații privind limitările aduse dreptului de acces la informație în perioada de criză. La referințe trebuie să apară datele de contact ale instituției/autorității publice (adresa de e-mail, telefon, adresa pa­ginii web) și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări ale cetățenilor legate de activitatea ei pe durata stării de pandemie.

Autorii accentuează că informarea activă a cetățenilor rezultă dintr-o obligație legală prevăzută în Constituția Republicii Moldova, Legea privind accesul la informație, precum și din practicile internaționale. Datele trebuie să fie publicate la timp, complete, accesibile și actualizate. 

Publicarea proactivă a informațiilor de interes public are drept scop să crească nivelul de încredere în autoritățile statului, să mobilizeze eforturile colective pentru un management eficient al crizei pandemice, să combată și să reducă dezinformările, să prevină și să identifice abuzurile și să prevină panica colectivă.