CA a dispus sancționarea cabliștilor printr-o decizie emisă la 13 februarie. Este vorba de nouă companii - cele mai mari de pe piață - din 51 de distribuitori de servicii media care operează pe teritoriul Republicii Moldova.
Consiliul Audiovizualului susține că, în acest caz, „a interpretat și a aplicat corect normele legale prevăzute de Codul serviciilor media audiovizuale”. Vitalie Bujniță, șeful Direcției control și digitalizare a CA, a explicat pentru Media Azi că autoritatea este obligată să verifice anual toți distribuitorii de servicii media și că monitorizarea cabliștilor a fost stopată din cauza pandemiei. Odată ce verificările vor fi reluate, el nu exclude și alte eventuale sancțiuni.
Adrian Lebedinschi, președintele comisiei de profil din Parlament și autor al amendamentului, susține că prezența publicității și teleshoppingului pe canalele străine retransmise ar afecta considerabil piața locală de publicitate și televiziunile din Republica Moldova, care se dezvoltă inclusiv datorită veniturilor obținute din plasarea reclamei. Mai mult, el afirmă că discuții despre o eventuală anulare a amendamentului nu pot avea loc.
Dosarul inițiat în luna martie se află pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, la etapa pregătirii pentru dezbateri judiciare. Până la emiterea unui verdict, magistrații au dispus suspendarea executării deciziei de amendare a cabliștilor.
Media Azi va urmări în continuare subiectul publicității în conținuturile străine restransmise.
Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, www.media-azi.md și www.mediacritica.md și pe canalul Youtube al CJI.
Realizarea emisiunii Media Azi a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Uk Aid. Conținutul acestei ediții ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK Aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.