La evenimentul de lansare, transmis live de la MediaHub, au participat reprezentanţi ai CJI, Internews în Moldova, membrii echipelor înscrise în concurs, jurnalişti şi mentori conectaţi online la eveniment.
În cuvântul său de salut, Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, a precizat că evenimentul este o premieră, fiind primul hackathon pe care CJI îl organizează online. „Sunt sigură că vom avea un hackathon la fel de reușit ca în anii precedenți, pentru că nu contează atât de mult formatul, ci rezultatul. Obiectivul aceste ediții este să dezvoltăm cel puțin patru instrumente utile partenerilor noștri din școli, care predau Educație pentru media.”
Directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, a evidenţiat că fenomenul știrilor false a devenit un instrument tot mai răspândit cu ajutorul căruia se manipulează opinia publică. „USAID recunoaște și susține eforturile de alfabetizare media. Educația media este o deprindere utilă pe parcursul întregii vieți, cu ajutorul căreia oamenii pot lua decizii informate. Participanții hackathonului media au posibilitatea să dezvolte instrumente care contribuie la însușirea acestei abilități.”
Corina Cepoi, directoarea Internews în Moldova, a menţionat că organizația pe care o reprezintă este bucuroasă să susțină cursul opțional Educație pentru media. „Sper mult că acest hackathon să ne ajute să asigurăm incluziunea tuturor celor care vor să știe mai multe și vor să se descurce în domeniul educației mediatice.”
La ediţia din acest an a hackathonului, participanţii sunt încurajaţi să creeze instrumente ce vor putea fi utilizate de cadrele didactice la orele de Educaţie pentru media, curs opţional lansat în 2017. Totodată, aceste instrumente vor contribui la dezvoltarea gândirii critice în rândul elevilor.
Pentru a-și definitiva proiectele, participanții vor beneficia de experiența mentorilor din Ucraina, Svetlana Izbaş şi Tatiana Ivanova, dar şi de expertiza mentorilor naţionali - Diana Răileanu, jurnalistă Radio Europa Liberă, Viorica Zaharia, preşedinta Consiliului de presă, Cristina Cernei, profesoară de Educaţie pentru media şi Dan Iftodi, specialist IT.
Cinci experte au pregătit prezentări pe teme precum: actualitatea educaţiei media, instrumentele Web 2:0 în procesul de predare a Educaţiei pentru media în şcoală, modele de abordare a educaţiei media, cum să ne dezvoltăm capacităţile de discernământ informaţional sau cum trebuie să „citim” ştirile. Ulterior, timp de două zile echipele îşi vor dezvolta proiectele, fiind asistaţi de la distanţă de mentori. La finalul hackathonului, duminică seara, participanţii îşi vor prezenta produsele în versiune demo.
Juriul va desemna patru echipe câştigătoare care vor beneficia de granturi în valoare de 4250 dolari fiecare. Acestea vor avea la dispoziţie şase luni pentru definitivarea proiectelor. Aplicaţiile şi instrumentele create în cadrul hackathonului vor fi oferite gratuit pentru utilizare.
A șasea ediţie a hackathonului media Puterea a cincea este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și UK Aid și implementat de Internews în Moldova.