Eşti aici

CJI a revenit la lecţiile de educaţie media în şcoli: 30 de elevi de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Chişinău au discutat despre importanța gândirii critice

08 Septembrie 2020
880 de afişări
Ce reprezintă educaţia media, cum analizăm critic informaţia şi de ce este important să ne dezvoltăm gândirea analitică? La aceste întrebări au căutat răspuns marţi, 8 septembrie, 30 de elevi din clasa a IX-a de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Chişinău, în cadrul unei ore de educaţie media organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Lecţia a fost moderată de jurnalistul Dumitru Stoianov, care le-a vorbit elevilor despre consumul conştient de informaţii, valoarea unui om educat multilateral într-o eră digitală şi despre puterea mass-media.

„Disciplina opţională Educaţie pentru media este un curs şcolar care vă ajută să discerneţi între informaţia adevărată şi cea falsă, vă îndeamnă să vă protejaţi în spaţiul virtual şi vă formează conştiinţa de cetăţean digital responsabil. Indiferent de profesia pe care o veţi îmbrăţişa pe viitor, Educaţia pentru media vă ajută să deveniţi oameni cu gândire critică. Aceste abilităţi vor fi întotdeauna actuale”, a spus jurnalistul.

Aliona Pîntea, directoarea-adjunctă a liceului, a menţionat că Educaţia pentru media este o disciplină extrem de necesară în societatea actuală, care le dezvoltă elevilor capacitatea de analiză şi îi învaţă să devină consumatori conştienţi de informaţii.

Neli Verejan, elevă în clasa a IX-a, consideră că educaţia media este utilă şi necesară, în special în condiţiile instruirii la distanţă. „Trebuie să cunoaştem ce resurse să utilizăm pentru a fi protejaţi în spaţiul virtual”, este de părere eleva.
 
Olga Marcenco, elevă în clasa XI, susţine că în condiţiile în care în societatea actuală există un flux mare de informaţii, educaţia pentru media devine o necesitate. „Trebuie să învăţăm să deosebim cine spune adevărul şi cine trişează. De asemenea, în spaţiul virtual trebuie să respectăm anumite norme de conduită, pentru că, în caz contrar, riscăm să ni se fure identitatea”, consideră eleva.

Din anul de studiu 2019-2020 Educaţie pentru media este predată la toate cele trei trepte de învăţământ – primar, gimnazial, liceal, iar în anul academic 2020-2021 disciplina a început să fie predată și la Liceul „Dimitrie Cantemir”.

Lecţiile de educaţie media sunt desfăşurate de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews în Moldova în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituţiile media de limbă rusă independente şi pentru eforturile în domeniul educaţiei media”. Proiectul este susţinut financiar de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos. Unul din obiectivele proiectului este dezvoltarea gândirii critice a elevilor vorbitori de limbă rusă.