Eşti aici

(VIDEO) Imunitatea parlamentară, paravan pentru deputații care atacă și insultă jurnaliștii

10 Septembrie 2020
943 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent, alături de alte ONG-uri de media, a semnalat de-a lungul anilor numeroase situații când reprezentanții presei au fost intimidați, agresați, defăimați, inclusiv de către deputații Parlamentului Republicii Moldova.

Cu toate că unii dintre cei care manifestă un comportament inadecvat beneficiază de imunitate în cauzele cu privire la defăimare, această garanție nu este una absolută. 

Care sunt limitele imunității parlamentare și cum putem accesa remediile legale pentru ca un deputat să fie tras la răspundere pentru injurie? Răspundem într-o nouă ediție în format video a rubricii „Juristul Presei”. 

Rubrica a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.
 

 

 

Rubrica Juristul Presei reflectă opinii juridice cu caracter consultativ și nu reprezintă o sursă autentică de drept. CJI nu poartă răspundere pentru prejudiciul suferit de către destinatarii consultației drept urmare a luării deciziilor bazate pe informația furnizată.

Realizarea acestui video a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK Aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK Aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.