Eşti aici

Educația pentru media va ajunge în clasele gimnaziale cu predare în limba rusă

21 Septembrie 2020
1022 de afişări
Un grup de 15 profesoare de gimnaziu care predau în limba rusă, în școlile din nordul republicii, au fost instruite în domeniul educației media în cadrul unui training organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în format online, pe 18-20 septembrie.

Formatorii cursului au fost Natalia Grîu, secretară de stat a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, şi Dumitru Stoianov, jurnalist și fact-checker.

În debutul evenimentului, Oxana Iuteş, reprezentanta Internews în Moldova, a accentuat importanța cursului opțional Educație pentru media printre tinerii consumatori de informație. „Sper că această instruire vă va ajuta în primul rând pe dumneavoastră să faceți distincția dintre informația veridică și dezinformare, iar în calitate de pedagogi veți avea posibilitatea să răspândiți aptitudinile de filtrare a informației în rândul elevilor, părinților și comunității din care faceți parte”, a declarat ea.

Pe parcursul celor trei zile de instruire, profesoarele şi-au dezvoltat competenţele media și digitale, au însușit noi tehnici și instrumente interactive, pregătindu-se să predea Educaţie pentru media elevilor de gimnaziu, în baza conţinutului curriculumului şi manualului cu acelaşi nume.

Dumitru Stoianov le-a ghidat pe participante să înțeleagă și să identifice formele de manipulare informațională, iar despre siguranța online și pericolele la care sunt expuși tinerii internauți profesoarele au discutat cu Natalia Grîu, autoarea manualului de Educație pentru media.

„Sunt și mai convinsă acum de necesitatea abordării subiectelor precum siguranța în mediul virtual, cyberbullying-ul și dezinformarea în cadrul procesului educațional”, a declarat la finalul trainingului Svetlana Reus, profesoară de biologie la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Otaci, r-nul Ocnița.

Colega sa de breaslă, Valentina Țurcan, a început să predea Educație pentru media din septembrie 2020, elevilor din Gimnaziul Slobozia Chişcăreni, r-nul Sîngerei. „După trei zile intense sunt mai pregătită să-mi ghidez elevii, inclusiv datorită manualului, tehnicilor de predare și materialelor interactive, care ne fac munca mai ușoară”, ne-a împărtășit profesoara.

Până în prezent, CJI a instruit 171 de învăţătoare, 135 de profesori și profesoare de la treapta gimnazială şi 97 de pedagogi de la treapta liceală. Disciplina opţională Educaţie pentru media este predată în şcolile din Republica Moldova din anul 2017, fiind inclusă în Programul-cadru al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova la toate cele trei trepte de învăţământ – primar, gimnazial şi liceal.

Această instruire a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews în Moldova în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media de limbă rusă independente și pentru eforturile în domeniul educației media”. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.