Cercetarea relevă că autoritățile centrale (Președinție, Guvern, Parlament) continuă să se numere printre entitățile vizate cel mai des în știrile Moldova 1. Totuși, în comparație cu perioada de monitorizare anterioară (9 – 15 martie 2020), ponderea citării directe sau indirecte a acestora s-a redus. Pe de altă parte, a crescut numărul știrilor în care reprezentanți ai autorităților publice locale au fost citați direct sau indirect, în special cei ai municipiului Chișinău.
De asemenea, comparativ cu luna martie, în septembrie s-a atestat o mai mare diversitate a surselor abordate în știri. Președintele Igor Dodon a rămas însă sursa cel mai des menționată ori citată, direct sau indirect (16 știri), fiind vizat în fiecare a noua știre. „Șeful statului a fost favorizat la televiziunea publică, recurgându-se la tehnici de manipulare precum sugestia sau tehnica Salvatorului național/Mesia. Unele știri au fost la limita publicității politice și a PR-ului electoral. Totodată, au fost comise mai multe abateri, inclusiv lipsa dreptului la replică ori neindicarea sursei pe imaginile video preluate”, remarcă autorul raportului, cercetătorul media Victor Gotișan.
Pe de altă parte, Moldova 1 a reflectat neutru și echidistant informația ce vizează partidele și politicienii de opoziție.
Autorul raportului recomandă Consiliului Audiovizualului să se autosesizeze și să monitorizeze postul Moldova 1 ca să identifice principalele abateri deontologice și cele legislative și să aplice sancțiunile de rigoare în cazurile justificate. Potrivit monitorizării, și membrii Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova să analizeze conținutul produs de Moldova 1 pentru a veni cu recomandările de rigoare.
_______________________________