Eşti aici

CJI anunță rezultatele primei etape a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”

22 Octombrie 2020
1357 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a desemnat 12 câștigători ai primei etape a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”, lansat pentru a susţine şi încuraja eforturile profesorilor de a educa elevii în spiritul gândirii critice.

La concurs s-au înscris 20 de instituţii de învăţământ preuniversitar din Republica Moldova, în care se predă disciplina opţională Educaţie pentru media în anul de studii 2020-2021.
În procesul de evaluare a dosarelor, juriul, format din reprezentanţi ai CJI şi ai donatorilor, a luat în considerare activitățile propuse și experiența de gestionare a proiectelor de către școli, selectând instituții din diferite regiuni ale republicii și, inclusiv, cele în care se predă în limba rusă.

Câștigătorii primei etape a concursului, în ordine aleatorie, sunt:

  1. Liceul Teoretic „Mihail Bârcă” din Mileştii Mici, r-nul Ialoveni (cu predare în l. română)
  2. Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, mun. Chișinău (cu predare în l. rusă)
  3. Gimnaziul Brînzenii Vechi, din s. Brînzenii Vechi, r-nul Teleneşti (cu predare în l. română)
  4. Gimnaziul Slobozia Chişcăreni, din s. Slobozia Chişcăreni, r-nul Sîngerei (cu predare în l. rusă)
  5. Liceul Teoretic „Ivan Vazov”, or. Taraclia, r-nul Taraclia (cu predare în l. rusă)
  6. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Drochia, r-nul Drochia (cu predare în l. română)
  7. Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Fălești, r-nul Fălești (cu predare în l. română)
  8. Liceul Teoretic „Nicolae Tretiakov”, mun. Comrat (cu predare în l. rusă)
  9. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, mun. Chișinău (cu predare în l. română)
  10. Liceul Teoretic „Olimp”, s. Puhăceni, r-nul Anenii Noi (cu predare în l. română)
  11. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, or. Orhei, r-nul Orhei (cu predare în l. română)
  12. Liceul Teoretic „Petru Rareș”, or. Soroca, mun. Soroca (cu predare în l. română)
Instituțiile selectate vor avea la dispoziţie şase luni de zile, în perioada 1 noiembrie 2020 – 30 aprilie 2021, și un suport financiar în valoare de 300 de euro pentru a desfăşura activităţi de educaţie media, precum dezbateri, concursuri video, ateliere cu părinții, vizite în redacții, realizarea unui blog al școlii, flashmoburi sau quizuri.
  • Profesorii de la treapta primară vor realiza împreună cu elevii/profesorii/părinţii activităţi sub genericul „Vreau să fiu creator de media”.
  • Profesorii de la treapta gimnazială vor realiza împreună cu elevii/profesorii/părinţii activităţi sub genericul „Siguranţa online – cine sunt prietenii mei virtuali”.
  • Profesorii de la treapta liceală vor realiza împreună cu elevii/profesorii/părinţii activităţi sub genericul „Gândirea critică – privilegiu sau necesitate?”
La final, fiecare instituţie va prezenta câte un portofoliu de activităţi realizate în perioada 1 noiembrie 2020 – 30 aprilie 2021. Evenimentul de prezentare a activităţilor de educaţie media ale celor 12 instituţii de învăţământ înscrise în concurs va avea loc în luna mai 2021, la Chişinău. Fiecare participant va avea la dispoziţie 15 minute pentru a-şi prezenta portofoliul în faţa juriului.
 
Membrii juriului, formaţi din reprezentanţi ai CJI, Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, donatorilor şi experţi în domeniu, vor selecta drept câştigătoare 3 din cele 12 instituţii de învăţământ participante în concurs.

Acestea vor fi premiate cu câte o tablă interactivă oferită în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).

Concursul este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova.