Eşti aici

World Press Photo 2020, categoria Mediu: încălzire globală, incendii și poluare industrială

01 Decembrie 2020
799 de afişări

Nici în cadrul ediției din acest an a prestigioasei Expoziții World Press Photo problemele de mediu nu au fost trecute cu vederea. Vă invităm să aflați istoriile din spatele fotografiilor câștigătoare la categoria Mediu, Singles.
 
Premiul I
Esther Horvath
Ungaria, The New York Times


 

O ursoaică polară și puiul ei se apropie de echipamentele instalate de oamenii de știință de pe Polarstern, un vas care face parte dintr-o expediție științifică ce investighează consecințele schimbărilor climatice arctice, în partea centrală a Oceanului Arctic. Regiunea arctică adăpostește blocuri de gheață care se topesc în cel mai rapid tempou din lume și înregistrează o rată de încălzire dublă față de media globală. Acest lucru va afecta puternic clima Pământului, în termeni de creștere a temperaturii și a nivelului oceanelor. Sistemul climatic arctic este încă rudimentar reprezentat în modelele climatice - până acum, misiunile științifice nu au fost capabile să pătrundă în regiune în decursul nopții lungi de șase luni a iernii arctice. Polarstern este special proiectată pentru a suporta temperaturi scăzute extreme și a sparge gheața mai groasă, permițând unui grup de circa 100 de cercetători și membri ai echipajului să lucreze pe toata durata anului. Informațiile obținute despre atmosferă, ocean, banchiză, ecosistem și biogeochimie vor fi apoi introduse în modelele climatice globale.

 
Premiul II
Noah Berger
Statele Unite, Associated Press


 

Pompierii luptă cu incendiul de la Marsh Complex, lângă orașul Brentwood, California, SUA, pe 3 august. Incendiul de la Marsh Complex a început în apropiere de Șoseaua Marsh Creek din districtul Contra Costa pe 3 august și a ars până pe 7 august, distrugând mai mult de 300 de hectare de pământ. De obicei, toamna, California este marcată de incendii, atunci când vânturile puternice suflă peste pădurile uscate de căldura verii, peste care nu au căzut ploile. Mulți cercetători au pus incendiile timpurii pe seama crizei climatice, susținând că o atmosferă mai caldă înseamnă o vegetație mai uscată decât cu un secol în urmă. Echipamentele învechite și defecte care aparțin celor mai mari companii de electricitate ale statului au fost și ele învinovățite de izbucnirea incendiilor în condiții atmosferice de vânt. Președintele Donald Trump a acuzat conducerea Californiei de proastă administrare a pădurilor, fapt care a cauzat incendiile.

 
Premiul III
Frederic Noy,
Franța, Panos Pictures


 

Un pescar care lucrează ilegal pe lacul Victoria își scoate de sub ape barca pe care o ține ascunsă toată ziua, înainte de a merge la pescuit cu un coleg în Golful Murchison, Uganda. Lacul Victoria, cu o suprafață de aproape 60.000 de kilometri pătrați, adăpostește resurse naturale imense, dar este amenințat de poluarea industrială, a apelor uzate și a agriculturii, de recoltarea excesivă a resurselor, de eliminarea terenurilor din jurul malurilor și de scăderea precipitațiilor din cauza încălzirii globale. Acest lucru afectează atât biodiversitatea, cât și mijloacele de trai a peste 30 de milioane de oameni din Uganda, Kenya și Tanzania. Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, pescuitul sprijină economic mai mult de 3 milioane de oameni, totuși 70% din peștii lacului sunt amenințați cu dispariția. Pescuitul la scară mică este ilegal, deoarece echipamentele utilizate prind pești imaturi înainte de a se putea reproduce, dar pescarii mai săraci nu-și pot permite plasele necesare și nici bărci mai mari, ce le-ar permite să se depărteze de cea mai gravă poluare din jurul țărmului.

 

Expoziția este organizată de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.