Eşti aici

CJI a premiat cele mai ingenioase postere și materiale video realizate de elevi în Săptămâna Educației Media

30 Noiembrie 2020
1762 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent a desemnat câștigătorii concursurilor de postere și materiale video pe tema educației media, organizate în cadrul Săptămânii Educației Media 2020. Evenimentele de premiere au avut loc vineri, 27 noiembrie, în format online, iar alături de participanți au fost prezente învățătoarele și profesoarele care, la fel, s-au implicat în desfășurarea celei de-a treia ediții a Săptămânii Educației Media.

La deschiderea evenimentelor, Mila Corlăteanu, reprezentanta Deutsche Welle Akademie în Moldova, a felicitat elevii pentru efortul depus și creativitatea de care au dat dovadă. „Judecând după materialele pe care le-am văzut, am înțeles că voi, elevii, vă simțiți foarte bine în lumea media. Aceste materiale mă conving de faptul că lecțiile de Educație pentru media nu trec în zadar”, a spus ea. Înainte de a fi anunțate rezultatele, Natalia Gribineț, șefa programului Educație Media de la Centrul Media pentru Tineri, le-a oferit celor peste 40 de participanți sfaturi pentru realizarea fotografiilor, posterelor sau materialelor video cu impact, punând accent pe importanța imaginii și a mesajului.

În acest an, CJI a organizat două concursuri pentru două categorii de elevi – de la clasele primare și, respectiv, de la clasele gimnaziale și liceale. Participanții mai mici au avut sarcina să pregătească un colaj, o fotografie sau poster care să reflecte tema „Eu în lumea media”, iar elevii claselor gimnaziale și liceale au filmat și montat un material video la tema „Dezinformarea pe timp de pandemie”. În total, au fost depuse 75 de materiale, 48 dintre care au fost postere sau colaje, iar 27 – materiale video. Șapte premii au fost oferite elevilor sau claselor de la treapta primară, iar șase – la treptele gimnazială și liceală. Vă invităm să urmăriți materialele câștigătoare.
 

Treapta primară
Locul I. Alexandru Manole, Oleg Cașu și Călin Morozan, clasa a IV-a, Gimnaziul „Dimitrie Cantemir”, satul Ciocîlteni, r-nul Orhei.

Locul II. Chiril Berezov, clasa a III-a, Gimnaziul Dobrogea Veche, s. Dobrogea Veche, r-nul Sîngerei.

Locul II. Xenia Todorova, clasa a II-a, Gimnaziul Taraclia, or.Taraclia.

Locul III. Valeria Florica, clasa a IV-a B, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău.

Locul III. Clasa a IV-a C, Liceul Teoretic „George Călinescu”, mun. Chișinău. Învățătoare: Viorica Morcov.

Mențiune. Andreea Bălan, clasa a IV-a, Liceul Teoretic „Liviu Rebreanu”, mun. Chișinău.

Mențiune. Clasa a IV-a A, Liceul Teoretic „Nicolae Tretiakov”, mun. Comrat.

Treptele gimnazială și liceală
Locul I. Sofia Bondarenco, Mihaela Miron și Paola Rusu, clasa a VII-a, Gimnaziul cu profil teatral „Ion Luca Caragiale”, mun. Chișinău. Profesoare: Aliona Bondarenco și Inga Cozac.

Locul II. Clasa a XII-a B, Liceul „Onisifor Ghibu”, mun. Chișinău. Elevii: Andreea Cozma, Corina Tricolici, Elena Cazacu, Mihail Moldovan, Călin Prisăcaru, Maxim Tîșcenco și Cristian Flocea. Profesoară: Cristina Cernei.

Locul II.  Andreea Creciun și Emilia Chihai, clasa a IX-a, Liceul „Nicolae Iorga”, mun. Chișinău. Profesoară: Olga Paicu.

Locul III.  Iulia Sandul, clasa a XII-a U, Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, or. Grigoriopol.

Locul III. Robert Alla, clasa a X-a D, Liceul „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău.

Locul III. Loredana Angheluța, Iulia Bondarenco și Vlada Cebanița, clasa a IX-a,  Gimnaziul cu profil teatral „I. L. Caragiale”, mun. Chisinau. Profesoare: Aliona Bondarenco și Elena Manoil.


În cadrul celei de-a treia ediții a Săptămânii Educației Media în Moldova, desfășurată în perioada 19-25 octombrie 2020, au fost organizate dezbateri, lecții publice, mese rotunde, ședințe cu părinții, concursuri și expoziții de postere și fotografii, jocuri, quiz-uri și lecții despre securitatea online. Aceste evenimente au avut loc în timpul lecțiilor de Educație pentru media sau ale altor discipline, precum și în afara orelor, și au implicat peste 1.200 de elevi și profesori.

Silvia Gheniță, profesoară la Liceul Teoretic „Olimp” din satul Costești, raionul Ialoveni, care a început să predea Educație pentru media în clasele liceale începând din luna septembrie, și-a convins colegii pedagogi și elevii să se implice activ în promovarea gândirii critice. „Elevii au demonstrat interes și mi-au mărturisit că și-ar dori mai multe dezbateri sau concursuri de fotografii, întrucât acestea îi relaxează, dar totodată îi și învață multe lucruri prețioase, precum utilizarea tehnologiilor informaționale, stimularea creativității și a spiritului critic”, a remarcat profesoara.

Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).