Eşti aici

​(video) Cum a fost anul 2020 pentru jurnaliștii din Republica Moldova

24 Decembrie 2020
930 de afişări
Respectul „până-n glande” din partea unor comunicatori, înjurăturile politicienilor, îmbrâncelile ofițerilor de pază și ignorarea solicitărilor de informație - de o astfel de atitudine au avut parte jurnaliștii din Moldova în 2020, un an marcat de multiple provocări pentru breaslă. Într-o retrospectivă a anului, Centrul pentru Jurnalism Independent a adunat cele mai memorabile secvențe.  

2020 a rămas în memorie drept anul în care jurnaliștii, de rând cu luptătorii din prima linie, au îmbrăcat costumele de protecție, au mers în focarele pandemiei și au informat din prima sursă despre criza provocată de Covid-19, iar măștile, mănușile de protecție și dezinfectații au devenit indispensabile muncii în teren. 

Motivând prin instituirea stării de urgență, în primăvara acestui an, unele instituții ale statului și-au manifestat intenția de a restricționa libertatea de exprimare și accesul la informație a mass-media, bunăoară prin inițiativele de blocare a portalurilor care distribuie știri false sau sistarea conferințelor de presă la care jurnaliștii să poată adresa întrebări directe funcționarilor și demnitarilor. 

Retrospectiva CJI amintește și despre discursurile unor deputați cu privire la onorarii de „mii de euro” pe care le-ar primi jurnaliștii din Moldova sau reproșurile ex-președintelui Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, la adresa presei. Totodată, mai multe secvențe amintesc cum reporteri ai diferitor instituții media au fost bruscați, stropiți cu gaze lacrimogene în timpul protestelor sau li s-a interzis accesul la evenimente publice.