Eşti aici

CJI a ajuns virtual în raionul Ocnița: 17 elevi de la Liceul „Mihai Eminescu” din Otaci s-au familiarizat cu conceptul de educație media

26 Ianuarie 2021
979 de afişări

Elevii clasei a XI-a cu profil umanitar de la Liceul „Mihai Eminescu” din orășelul Otaci, raionul Ocnița, au participat marți, 26 ianuarie, la o lecție de educație media organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Lecția s-a desfășurat online, cu participarea jurnalistului Dumitru Stoianov. Acesta le-a prezentat elevilor noțiuni generale de educație media, de ce este important să gândim și să analizăm critic orice informație din presă sau de pe rețelele sociale, dar și cum să citim mai bine o știre pentru a nu cădea pradă manipulării sau dezinformării.

„Societatea noastră este în continuă schimbare. Tehnologiile informaționale se dezvoltă rapid și produc mari transformări în toate domeniile. Lumea devine mică grație tehnologiilor, care fac minuni. În orice moment poți ajunge oriunde dorești și să discuți cu cine vrei. Totuși, referindu-ne la sistemul educațional, suntem departe de o școală ideală, care ar corespunde perfect tuturor necesităților. Realitatea este că sistemul actual de educație (și nu doar în țara noastră) oferă un volum mult mai mare de cunoștințe. O parte din acestea rămân nevalorificate pe parcursul vieții, pe când alte informații trebuie însușite pentru a fi în pas cu progresul”, a menționat jurnalistul Dumitru Stoianov, prezentând în acest sens și unele exemple ce i-ar determina pe elevi să opteze pentru cursul opțional Educație pentru media.

„La acest început de an am reluat lecțiile de educație media organizate în instituțiile de învățământ cu predare în limba rusă. De această dată revenim în fața elevilor în format online. Sperăm că acest lucru nu va constitui un impediment pentru scopul pe care ni-l propunem – cel de a aduce mai aproape de elevi conceptul de educație media și a-i determina să opteze pentru disciplina Educație pentru media”, a spus Mariana Tabuncic, manageră de program, CJI.

Svetlana Reus, diriginta clasei a XI, profesoară la Liceul „Mihai Eminescu” din Otaci, Ocnița a menționat că Educația pentru media este un curs util, care va fi predat cu mult interes în liceul din Otaci începând cu următorul an de studii.

Lecția de educație media este desfășurată de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews în Moldova în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media de limbă rusă independente și pentru eforturile în domeniul educației media”. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de JosUnul din obiectivele proiectului este dezvoltarea gândirii critice a elevilor vorbitori de limbă rusă.