Eşti aici

Elevi din patru clase de la Liceul Teoretic „Mihail Lomonosov” din Orhei au participat pentru prima dată la o lecție de educație media

05 Februarie 2021
1332 de afişări

62 de elevi din clasele a 9-a – a 12-a de la Liceul Teoretic „Mihail Lomonosov” din Orhei au participat joi, 4 februarie, la o lecție de educație media, organizată în format online de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Jurnalistul Dumitru Stoianov, moderatorul lecției, a prezentat mai multe noțiuni generale despre noul curs facultativ care îi ajută pe elevi să-și dezvolte competențe media necesare, să aibă o gândire critică pentru a înțelege ce este cu adevărat informarea, dezinformarea și manipularea. „Aș vrea să vorbim despre școala viitorului și despre cursul de educație media, care apropie elevii de un sistem educațional ce îi pregătește să fie mai bine conectați la realitățile timpului. O jumătate dintre profesiile de astăzi ar putea să dispară în următorii 50 de ani din cauza progresului tehnic, ceea ce înseamnă că școala de pe acum ar trebui să pună bazele în pregătirea noii generații de cetățeni, cursul de educație media fiind un pas important în acest sens”, a menționat Dumitru Stoianov în prezentarea sa.

Jurnalistul a adus mai multe exemple, pe care le-a analizat împreună cu elevii, pentru a înțelege ce reprezintă educaţia media, cum analizăm critic informaţia şi de ce este important să ne dezvoltăm gândirea analitică.

Referindu-se la oportunitatea ca elevii să beneficieze de cursul de educație media la orice treaptă de învățământ (primară, gimnazială, liceală), Victoria Tataru, reprezentanta CJI, a relatat că în anul academic 2020-2021 această alegere au făcut-o deja aproximativ 2.500 de elevi de pe întreg teritoriul țării. „Conceptul de educație media a devenit în prezent vital pentru dezvoltarea voastră. În fiecare zi sunteți asaltați de informații, o parte dintre care au un potențial impact negativ pentru voi. Cursul de educație media vă poate ajuta să fiți mai în siguranță, să faceți alegeri mai bune și să aveți un comportament mai responsabil în interacțiunea cu media și rețelele sociale”, a declarat Victoria Tataru.

Irina Sadovnicova, directoarea-adjunctă pe educație la Liceul Teoretic „Mihail Lomonosov” a relatat că elevii sunt deschiși spre inovație. „Când am anunțat despre posibilitatea de a asculta o lecție online la educația media, elevi din toate patru clase mi-au spus că sunt interesați. În instituția noastră organizăm diverse activități (cluburi de discuții, ore de diriginție) în cadrul cărora profesorii abordează tangențial anumite subiecte ce țin de mediul digital. În toamna anului trecut, spre exemplu, elevii au participat la o evaluare legată de siguranța online, la sugestia unei organizații neguvernamentale”, ne-a relatat profesoara Irina Sadovnicova. Ea a mai comunicat că în instituția pe care o reprezintă cursul facultativ de educație media nu se predă, dar pe viitor se va discuta despre această posibilitate.  

 

Lecția de educație media a fost desfășurată de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews în Moldova în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media de limbă rusă independente și pentru eforturile în domeniul educației media”. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de JosUnul din obiectivele proiectului este dezvoltarea gândirii critice a elevilor vorbitori de limbă rusă.