Eşti aici

Noi competențe de educație media pentru profesoare și profesori din nordul țării

09 Martie 2021
1254 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a instruit un nou grup de cadre didactice care predau la treapta de liceu, în limba rusă, de această dată din raioanele de nord ale Republicii Moldova. 13 profesoare și un profesor au participat la un nou training în domeniul educaţiei media, desfăşurat în format online în perioada 5-7 martie 2021.

În debutul instruirii, Oxana Iuteș, reprezentanta Internews în Moldova, a felicitat pedagogii pentru pasul realizat înscriindu-se la acest program de instruire. „Deja de patru ani lucrăm împreună cu CJI pentru a dezvolta abilitățile de analiză critică ale cetățenilor și, în special, ale elevilor. Scopul nostru este să ne asigurăm că tinerii vor putea distinge între știrile veridice și cele care dezinformează și vor naviga în siguranță pe Internet.”

Anastasia Nani, directoarea adjunctă a CJI, a menționat susținerea pe care organizația o oferă pedagogilor. „Din 2014, Centrul și-a concentrat atenția pe domeniul educației media, promovând predarea acestui curs opțional în școală. CJI a elaborat curricula și manualele pentru cele trei trepte de învățământ, toate fiind traduse și în limba rusă și fiind accesibile în format electronic. De asemenea, avem multe resurse educative și interactive ce pot fi utilizate în timpul lecțiilor”, a precizat ea.

Formatorii cursului au fost Natalia Grîu, secretară de stat a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, şi Dumitru Stoianov, jurnalist și fact checker.

Programul de instruire a fost realizat în baza curriculumului și manualului de Educație pentru media pentru treapta liceală, versiunea rusă. Timp de trei zile, participanții și-au îmbogățit competențele media, au învățat cum trebuie să arate o știre, au încercat rolul de reporteri, au „explorat” termeni și instrumente noi și au studiat oportunitățile din mediul virtual, dar și riscurile la care se expun tinerii.

Participanţii la instruire s-au arătat convinşi de importanța educației media, atât pentru pedagogi, cât și pentru elevi. Alla Climovici, profesoară de limbă și literatură rusă la Liceul Teoretic „Lev Tolstoi” din or. Glodeni, a mărturisit că informațiile recepționate au fost pe măsura așteptărilor „Datorită instruirii am înțeles cum să-mi ajut elevii să navigheze în acest ocean informațional. Sper că prin predarea acestui curs voi putea contribui la formarea unor cetățeni conștienți și bine informați”, a mărturisit profesoara. Colega sa de breaslă, Liliana Fiodorovici, de la Liceul Teoretic „Anton Cehov” din or. Florești, s-a lăsat de asemenea convinsă să predea cursul. „Timpul a zburat atât de repede în timpul instruirii, fiind absorbită de tumultul informației. Consider că Educația pentru media este un curs transdisciplinar, care deschide minți”, a declarat profesoara la finalul trainingului.

Până în prezent, CJI a instruit 171 de învăţătoare, 150 de profesori și profesoare de la treapta gimnazială şi 111 pedagogi de la treapta liceală. Disciplina opţională Educaţie pentru media este predată în şcolile din Republica Moldova din anul 2017, fiind inclusă în Programul-cadru al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova la toate cele trei trepte de învăţământ – primar, gimnazial şi liceal.

Această instruire a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews în Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media de limbă rusă independente și pentru eforturile în domeniul educației media”. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.