Liceele cu predare în limba rusă din orașele Basarabeasca și Ungheni au fost conectate prin intermediul tehnologiilor informaționale pentru a participa miercuri, 17 martie, la o lecție de educație media, organizată în format online de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Audienții lecției au fost 20 de elevi din clasele a VII-a – a VIII-a de la Liceul „Alexandr Pușkin” din or. Basarabeasca și 10 elevi din clasa a VII-a de la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din or. Ungheni. Timp de 45 minute, aceștia s-au familiarizat cu noțiunile cursului opțional Educație pentru media, care pe parcursul ultimilor doi ani devine tot mai solicitat în rândul elevilor și pedagogilor.
Moderatorul lecției, jurnalistul Dumitru Stoianov, a descris în linii generale conceptul noului curs facultativ, menționând că acesta se numără printre disciplinele care pregătesc tinerii pentru ziua de mâine. „Într-o lume saturată de informație, sistemul educațional trebuie să răspundă provocărilor legate de mass-media. Tehnologiile informaționale au revoluționat gândirea și comportamentul nostru prin schimbările care le-au adus în societate. Avem nevoie de anumite cunoștințe media pentru a interacționa mai bine cu informația și, implicit, cu dezinformarea, manipularea, fast-food-ul informațional etc.”, a menționat Dumitru Stoianov.
Potrivit jurnalistului, într-o eră digitală aproximativ o jumătate dintre profesiile cunoscute astăzi, mâine vor dispărea, pentru că munca omului va fi înlocuită tot mai mult de computer. „În această schimbare de paradigmă socială vor fi puse în valoare activitățile care includ cel mai mult creativitatea (pasivă și activă), gândirea critică și alfabetizarea digitală (multimedia)”, a mai spus jurnalistul. El a explicat elevilor ce înseamnă fiecare dintre noțiunile enunțate, atrăgându-le atenția că, din acest punct de vedere, Educația pentru media devine parte indispensabilă a procesului de învățare și a vieții de zi cu zi.
În context, Victoria Tataru, asistentă în cadrul programului Instruire și Asistență pentru Mass-Media, CJI, a adăugat că dobândirea cunoștințelor media îi va ajuta pe tineri să stăpânească, dar și să controleze mai bine fluxul informațional cu care vin permanent în contact. „Un canal eficient de alfabetizare media, care vă învață să citiți într-un mod inteligent și responsabil informațiile, găsiți pe Educația Mediatică. Aceasta este o platformă unică de resurse gratuite, cu manuale pentru fiecare treaptă de învățământ (în limbile rusă și română), materiale didactice și audiovizuale, jocuri online, tutoriale, animaţii şi alte produse media care pot fi folosite pentru dezvoltarea gândirii critice. Tot aici veți afla și multe sfaturi utile de la pedagogi, dar și de la semenii voștri, care deja studiază acest curs în școala lor”, a precizat reprezentanta CJI.
Elevii și profesorii s-au arătat interesați de noile posibilități de cunoaștere a modului în care funcționează spațiul informațional și de faptul cât de important este să fii protejat.
„La orele de educație civică, dar și în cadrul săptămânii dedicate siguranței pe Internet, am abordat de mai multe ori noțiunile de bullying și cyberbullying, hărțuire cibernetică. Elevii din liceul nostru sunt curioși și dornici să afle cum să se comporte în mediul online, cum să răspundă unei eventuale agresiuni și cum să se protejeze de anumite riscuri pe Internet”, ne-a informat Irina Bascivanji, psiholog la Liceul „Alexandr Pușkin” din or.Basarabeasca.
„Cu excepția lecțiilor la școală, petrecem foarte mult timp on-line. Aici comunicăm, ne informăm, ne împărtășim gândurile și noutățile. Cunosc un caz concret când o colegă de liceu a devenit victimă a unor agresiuni cibernetice. Ca să se protejeze de atacul la care era supusă, ea a blocat contul de unde îi veneau mesajele de intimidare. Oricui i se poate întâmpla o asemenea situație, de aceasta competențele media ne sunt foarte necesare”, este de părere Ecaterina Ciolac, elevă în clasa a VIII-a la liceul din Basarabeasca.
„Personal aș vrea să aflu mai multe informații în continuarea lecției de astăzi. Consider că disciplina Educație pentru media ar trebui să facă parte din programul nostru școlar obligatoriu și ne-ar fi fost utilă să o descoperim încă de prin clasa a V-a”, a remarcat Vitalii Belâi, elev în clasa a VII-a la liceul din Ungheni.
Lecția de educație media este desfășurată de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews în Moldova în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media de limbă rusă independente și pentru eforturile în domeniul educației media”. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Unul din obiectivele proiectului este dezvoltarea gândirii critice a elevilor vorbitori de limbă rusă.