Eşti aici

Remediile jurnalistului împotriva lipsei de transparență în activitatea autorităților publice locale

16 August 2021
1725 de afişări
Întrebare: Redacția noastră își desfășoară activitatea într-un orășel din nordul țării și aduce în vizorul publicului preponderent problematici de interes local. Din aceste considerente, reporterii noștri sunt adesea prezenți la ședințele din cadrul Primăriei și consultă cu regularitate actele autorității.

Administrația locală pare a fi nemulțumită de prezența presei. De la o vreme, ni se solicită „respectuos” să părăsim sala de ședințe, iar actele autorității sunt publicate online cu mare întârziere. Totodată, recent ne-am confruntat cu o situație în care suma bugetului replanificat prin decizia consilierilor a fost modificată în actul publicat mai târziu.

Ce putem face pentru a combate rezistența autorității?

RăspunsActualul cadru legal instituie obligativitatea ca autoritățile publice să asigure în practică principiul transparenței procesului decizional. La modul practic, acest principiu trebuie privit ca un instrument cheie pentru creșterea responsabilității, performanței și încrederii în sectorul public, inclusiv prin coparticiparea presei.
 
Reamintim că, în virtutea legii, mass-media are sarcina să informeze societatea asupra problemelor de interes public și să efectueze, în conformitate cu responsabilitățile sale, investigații jurnalistice pe probleme de interes public. Ședințele consiliului local, prin definiție, sunt evenimente publice și de interes public, iar autorităților locale și funcționarilor unităților administrativ-teritoriale respective le revine obligația să asigure transparența acestor întruniri.
 
Așadar, dacă funcționarii Primăriei insistă să părăsiți sala de ședințe sau vă blochează accesul în incinta clădirii, sunteți îndreptățiți să depuneți o plângere la Poliție. Pentru împiedicarea accesului liber la ședințele consiliului local, făptașul riscă o amendă de la 1.500 la 2.250 de lei. În cazul persoanei cu funcție de răspundere, amenda variază de la 2.250 la 3.000 de lei.
 
Autoritățile administrației publice locale sunt obligate prin lege să asigure accesul la actele adoptate prin includerea acestora în Registrul de stat al actelor locale. Textele electronice ale deciziilor consiliilor locale și dispozițiilor primarului trebuie să devină accesibile publicului în termen de cel mult 5 zile de la data semnării și nu pot avea un alt conținut decât cel de la momentul adoptării.
 
Remediul pentru omisiunea funcționarilor de a-și onora corespunzător obligația de publicare este sesizarea Poliției. Pentru depășirea termenului de 5 zile, persoana responsabilă din cadrul Primăriei riscă o amendă de la 300 la 600 de lei. În cazul includerii unui text ce diferă de conținutul actului aprobat de către autoritatea competentă, făptașului îi poate fi aplicată amendă de la 1.500 la 2.250 de lei, iar în cazul persoanei cu funcție de răspundere, amenda variază între 2.250 și 3.000 de lei.

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc.

Materialele publicate reflectă opinii juridice cu caracter consultativ și nu reprezintă o sursă autentică de drept. CJI nu poartă răspundere pentru prejudiciul suferit de către destinatarii consultației drept urmare a luării deciziilor bazate pe informația furnizată.

Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.