Eşti aici

Jurnaliști de pe ambele maluri ale Nistrului vor să surprindă publicul cu produse multimedia inedite

19 August 2021
1425 de afişări

Jurnaliști de pe ambele maluri ale râului Nistru participă la a doua etapă a programului de mentorat în domeniul noilor tehnologii în perioada 17-26 august 2021. Programul se desfășoară online și este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul proiectului „Promovarea dialogului mediatic pe ambele maluri ale râului Nistru”, finanțat de Misiunea OSCE în Republica Moldova.

Scopul programului de mentorat este de a-i ajuta pe membrii echipelor mixte formate din jurnaliști de pe ambele maluri ale râului Nistru să-și dezvolte și definitiveze proiectele multimedia după ce, inițial, au participat la instruirea „Jurnaliști din dreapta și stânga Nistrului creează conținut multimedia”. În rezultatul examinării conceptelor, doar trei echipe din șapte au fost selectate câștigătoare, beneficiind de câte un suport financiar în valoare de 1,500 euro fiecare pentru realizarea materialelor multimedia.

La prima etapă a programului de mentorat, care s-a desfășurat în luna iulie, echipele au fost ghidate cum să-și dezvolte conținutul multimedia de două formatoare, jurnaliste cu vastă experiență în domeniul tehnologiilor digitale - Gulim Amirkhanova, jurnalistă de televiziune şi autoare a programelor de instruire în domeniul jurnalismului TV şi online din Kazahstan și trainera Ana Gherciu, jurnalistă și directoare executivă la Moldova.org. Expertele asigură consultanță și asistență calificată membrilor echipelor mixte și la cea de-a doua etapă a programului de mentorat, planificată pentru luna august.

Ana Gherciu, expertă în cadrul proiectului a menționat că în rândul jurnaliștilor există curiozitate și deschidere spre a afla cât mai multe lucruri noi și aceasta bucură. „Primele trei sesiuni pe care le-am desfășurat în luna iulie au scos în evidență faptul că echipele au fost riguros selectate. Sunt jurnaliști cu experiență, care au nevoie doar de recomandări tehnice legate de identificarea formatului adecvat pentru produsul multimedia, folosirea  instrumentelor și elementelor vizuale ce le-ar permite să realizeze un material de impact”. În cadrul sesiunilor din august, expertele urmează să evalueze progresul fiecărei echipe și să vină cu recomandări pentru definitivarea cu succes a proiectelor.

Contactați de CJI, reprezentanții echipelor au confirmat că sunt în faza de pregătire intensivă a „temei pentru acasă” pentru a pune la punct împreună cu expertele ultimele detalii pentru materialele lor.  

Irina Glușco, jurnalistă, Compania TV interstatală „MIR”, Tiraspol:  „Am realizat toate filmările pentru materialul nostru și cu aceasta am încheiat partea cea mai grea, primară, de temelie a lucrului. Acum purcedem la o altă etapă, la fel de atractivă, dar, totodată, complicată, cea în care se cere să identificăm formatul potrivit, cu elementele și instrumentele vizuale multimedia adecvate conținutului. Sperăm să reușim să finalizăm totul în următoarele două săptămâni pentru a prezenta publicului un produs multimedia original, inedit, de care să fim mândri”.

Viorica Tătaru, reporteră TV8, Chișinău: „Suntem la etapa de colectare a informațiilor, gândim și regândim conținutul, analizăm, or, creaţia este un proces continuu. Desigur, așa cum suntem o echipă, facem acest lucru în comun cu toți membrii echipei. Este regretabil, totuși, că, în procesul realizării materialului întâlnim anumite impedimente legate de libertatea de exprimare. Mă refer la faptul că mai multe persoane de pe malul stâng al Nistrului refuză să vorbească în fața camerei, să-și identifice numele chiar dacă ne-am propus să abordăm probleme sociale. Vor fi voci incognito și aceasta va scoate în evidență o diferență a modului de gândire, comportament și de trai al conaționalilor de pe cele două maluri ale râului Nistru. Mai multă libertate ne-am fi dorit să avem și noi în calitate de jurnaliști. Dacă ne-ar fi fost asigurată libertatea creației și protecția la traversarea pe malul stâng al Nistrului, ar fi fost un pas important pentru noi în cadrul acestui proiect. Colaborarea cu colegii de echipă este ceea ce ne ajută și pe care contăm, în acest sens!”

Luiza Doroșenco, președinta ONG Centrul Media, Grigoriopol: „Echipa noastră și-a propus să realizeze două produse multimedia. Primul va fi un film documentar de scurt metraj, pentru care am realizat deja filmările și începem procesul de montare. Al doilea material va fi un longread. Am realizat interviurile, dar mai avem nevoie să completăm cu date statistice, să ajustăm și să detaliem anumite aspecte, lucru pe care îl vom face împreună cu mentorele noastre pe parcursul următoarelor 2-3 sesiuni”.

Programul de mentorat este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul financiar al Misiunii OSCE în Republica Moldova în cadrul proiectului „Promovarea dialogului mediatic pe ambele maluri ale râului Nistru”.

Foto: Captură de la sesiunile de mentorat