Putem recurge la contracte de autor pentru a fi plătiți pentru un text jurnalistic care încă nu este scris sau, totuși, este necesar să optăm pentru cel de prestări servicii?
Răspuns: În terminologia juridică, acordul în temeiul căruia jurnaliștii transmit o serie de drepturi asupra operelor rezultate din procesul de creație intelectuală originală este intitulat contract de cesiune a drepturilor patrimoniale exclusive de autor. În funcție de faptul dacă acest acord se referă la o operă jurnalistică deja scrisă ori nefinalizată sau dacă procesul de scriere a acesteia abia urmează a fi inițiat, practica din domeniu clasifică aceste convenții în contracte de autor privind opere create și contracte de comandă.
În prima categorie se includ contractele aplicabile situației când opera jurnalistului este definitivată, iar redacției nu-i rămâne decât să o accepte și să plătească remunerația convenită.
Cu referire la cea de-a doua categorie, legislația privitoare la dreptul de autor nu reglementează expres contractele de comandă. Din aceste motive, în practică apar o serie de incertitudini privitoare la valabilitatea și legalitatea acestor înțelegeri. Pentru a evita astfel de situații, să explicăm ce înseamnă contractul de comandă și care sunt particularitățile acestuia.
Deși legea[1] nu prevede exact situația transmiterii drepturilor de autor asupra operelor încă nescrise, ea nu conține nicio prevedere care să interzică acest lucru. Prin urmare, este cazul să verificăm ce ne spune în acest sens Codul civil. Potrivit acestuia, printr-un act juridic pot fi transmise atât bunurile[2] existente, cât și cele viitoare[3]. Totodată, legislația civilă precizează[4] că operele jurnalistice sunt obiecte ale dreptului de autor și fac parte din proprietatea intelectuală a jurnalistului.
Așadar, putem deduce că reprezentanții mass-media sunt îndreptățiți pe deplin să încheie contracte de autor ce vizează atât operele jurnalistice create, cât și cele viitoare.
Contractul de comandă trebuie să conțină clauze privind particularitățile viitoarei opere jurnalistice sau, altfel spus, care sunt cerințele redacției în raport cu articolul ce urmează a fi scris de către jurnalist. Bunăoară, puteți specifica titlul investigației, precum și structura, destinația ori volumul acesteia. Totodată, este necesar să conveniți asupra termenelor de definitivare a operei, cuantumul remunerației și procedura de rectificare sau modificare a articolului.
Atenție! Chiar dacă, pe parcursul scrierii investigației, redacția i-a sugerat jurnalistului detalii referitoare la specificul operei și a contribuit financiar la realizarea acesteia, calitatea de autor asupra operei create în urma contractului de comandă îi aparține doar persoanei prin a cărei activitate intelectuală a fost creată opera.
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc.
Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.