Eşti aici

​(video) Cum a fost anul 2021 pentru jurnaliștii din Republica Moldova

24 Decembrie 2021
5744 de afişări
Comunicarea defectuoasă a autorităților din domeniul Sănătății cu mass-media, restricționarea accesului la informație, atacuri verbale la adresa presei și retrageri-surpriză ale jurnaliștilor de la unele posturi TV – de toate au marcat mass-media din Republica Moldova în 2021. Într-o retrospectivă video a anului, Centrul pentru Jurnalism Independent trece în revistă unele dintre cele mai memorabile momente.
 
Și în anul 2021 jurnaliștii au continuat să informeze populația în condiții de pandemie, perioadă când criza s-a extins și asupra accesului la vaccinuri. Totuși, la începutul anului, Celula de criză a jurnaliștilor a reușit să convingă autoritățile din Sănătate de necesitatea de a imuniza ziariștii în regim prioritar. 

Pe de altă parte, la capitolul transparenței și asigurării accesului  la informația din domeniul Sănătății lucrurile nu s-au îmbunătățit. Jurnaliștii au continuat să se plângă de comunicarea defectuoasă a autorităților cu presa și de numeroase refuzuri ale funcționarilor să răspundă la solicitările de informație și la întrebările adresate în timpul conferințelor de presă.
 
În ceea ce privește accesul la informație, s-a remarcat și compania Moldsilva, care a interzis printr-un ordin din luna februarie să se filmeze tăierea copacilor din păduri fără prezența specialiștilor din silvicultură. O situație mai complicată s-a atestat în cazul jurnaliștilor care au încercat să reflecte evenimentele din regiunea transnistreană, cărora li s-a interzis să ia imagini în zone aflate în preajma Nistrului.
 
În a doua jumătate a anului, noua guvernare a decis să schimb complet componențele Consiliului Audiovizualului și organelor de conducere ale furnizorului public Teleradio-Moldova. Totul s-a întâmplat într-un ritm rapid, pe fundalul criticilor unor reprezentanți ai societății civile.
 
Și în acest an, politicienii din diverse tabere au continuat să-i amenințe pe jurnaliști, fiind vorba inclusiv de candidați la alegerile locale sau parlamentare. 

Retragerea Nataliei Morari de la TV8 a scandalizat societatea, după ce ea a dezvăluit numele tatălui copilului său. Jurnalista a pierdut inclusiv posibilitatea de a reveni în instituția la care figura în calitate de cofondatoare, iar conflictul dintre ea și actuala conducere a companiei au ajuns subiect în instanță.