Eşti aici

Agenda CJI pentru luna aprilie 2014

02 Aprilie 2014
1472 de afişări

Pe parcursul lunii aprilie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) va desfăşura mai multe activități destinate jurnaliștilor. Printre acestea, menţionăm: lansarea câtorva studii; finalizarea cursurilor promoţiei anului 2014 la Școala pentru Studii Avansate în Jurnalism și publicarea ziarului pentru o localitate din Moldova, în cadrul Școlii.

Departamentul instruire și comunicare  lansează, în luna aprilie, un nou proiect menit să sporească capacitatea publicului de a analiza mesajul mass-media și de a distinge între informare și manipulare. CJI va organiza vizite prin universități și liceele din țară, în cadrul cărora jurnaliștii de la Radio Europa Liberă (experți implicați în proiect) vor discuta cu studenții și liceenii  despre presă și rolul ei în societate.

Tot în luna aprilie, mai mulți jurnaliști din regiunea transnistreană și UTA Găgăuz-Yeri vor lucra împreună asupra unor materiale jurnalistice în care vor  scrie despre minorități și grupuri social vulnerabile.  De asemenea, alt grup de jurnaliști se vor reuni, în cadrul unui atelier de lucru organizat de CJI, pentru a analiza un șir de articole despre egalitatea de gen. Ulterior aceste articole vor fi incluse intr-o publicație pe care CJI o va lansa în luna iunie.

O altă activitate a CJI este lansarea publicaţiei „Peisajul mediatic al ţărilor din Parteneriatul Estic, anul 2013”. Ediţia cuprinde o serie de studii privind libertatea presei în Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaidjan şi Georgia şi va fi prezentată comunităţii mass-media şi opiniei publice în cadrul unei conferinţe de presă, la care vor participa reprezentanţi ai CJI şi experţi media.

Departamentul Politici şi Legislaţie Media al CJI își propune să organizeze o masă rotundă, în cadrul căreia va fi prezentat studiul ce analizează accesul jurnaliștilor la informațiile de interes public. Studiul vine şi cu recomandări privind optimizarea cadrului legal din domeniu.
Juriștii CJI vor continua să acorde asistență gratuită instituțiilor mass-media și jurnaliștilor, precum și să monitorizeze situația mass-media din Republica Moldova.

Tot în aprilie, vor finaliza cursurile la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Ultimele două cursuri din programul de studii sunt: Jurnalism de mediu şi Jurnalism comunitar. Pe durata a şapte zile, studenţii vor fi instruiţi cum să se documenteze şi să scrie materiale despre mediu şi ştiinţă, astfel ca acestea să fie relevante şi uşor de înţeles pentru publicul larg.

Ulterior, timp de o săptămână, tinerii jurnalişti vor fi familiarizaţi cu specificul muncii la ziarele comunitare. În timpul orelor practice, studenţii vor avea posibilitate să meargă într-o localitate, să discute cu locatarii şi să scrie materiale, pe care le vor publica într-un ziar comunitar, editat pentru localitatea în cauză.

În luna aprilie vor avea loc şi Zilele Carierei. Cu această ocazie, pentru studenţi vor fi organizate vizite de documentare la unele redacţii din Chişinău. De asemenea, pentru studenţi vor fi organizate întâlniri cu jurnaliştii din mass-media locală şi străină, care le vor vorbi despre oportunităţile de angajare şi specificul muncii în calitate de freelancer.

Până la 11 aprilie continuă Campania de admitere la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism pentru anul de studii 2014-2015. Mai multe detalii găsiti la www.scoaladejurnalism.md

Activitățile CJI sunt sprijinite financiar de Uniunea Europeană; Ambasada SUA în Moldova; Ambasada Olandei la Kiev, prin intermediul Programului MATRA;  Civil Rights Defenders din Suedia;  Media Legal Defence Initiative, National Endowment for Democracy (NED); European Endowment for Democracy (EED), etc.