Eşti aici

Despre unitate și integrare europeană, la Clubul de Presă din Chișinău

08 Mai 2014
2604 afişări

Jurnalişti, profesioniști din diverse domenii de activitate și studenți au participat la o nouă şedinţă a Clubului de presă din Chişinău/European Cafe, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) la 7 mai 2014.

Excelența Sa, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, Excelența Sa, Ambasadorul Slovaciei în Moldova, Róbert Kirnág, jurnalista Valentina Ursu, bloggerul Vlada Ciobanu și expertul în politici publice, economistul Sorin Hadârcă, alături de participanții la eveniment, au discutat despre unitatea unei națiuni europene, în contextul divizării societății cu privire la integrarea țării în Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală Euroasiatică. 

Referindu-se la ideea integrării europene și subiectul identității, Excelența Sa, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola a menționat că într-o oarecare măsură însăși Moldova poate fi privită ca Uniunea Europeană în miniatură și pentru a-și construi viitorul, trebuie să depășească problemele identitare și să identifice posibilități de dezvoltare economică și bunăstare socială. Construirea unei națiuni europene ține, în primul rând, de construirea unei națiuni politice și a unei idei comune.

Excelența Sa, Ambasadorul Slovaciei în Moldova, Róbert Kirnág a împărtășit cu participanții la eveniment experiența slovacă de apropiere și integrare în UE. “Doar atunci când am fost uniți ca cetățeni ai Slovaciei, am reușit. Am pierdut multă energie în luptele naționale și identitare. Pentru a reuși să ajungem la unitate națională, a trebuit să găsim consens la nivel intern si extern, să avem un interes național, o viziune strategică unică și să fim uniți”, a remarcat Ambasadorul Slovaciei în Moldova, Róbert Kirnág.

Bloggerul Vlada Ciobanu este de părerea că, în contextul globalizării, luptele identitare și naționalismul sunt subiecte deja depășite, și ar fi binevenită abordarea noțiunii de comunitate. ”În condițiile în care, partidele din Moldova trăiesc de la alegeri la alegeri, mass-media și Biserica se află în topul încrederii cetățenilor, ar trebui să identificăm o instituție care ne poate ajuta să creăm un concept puternic de națiune civică unică”, a explicat Vlada Ciobanu.

”Cetățenii Republicii Moldova manifestă un gen de loialitate emoțională legată de simbolurile ce țin de UE și Uniunea Vamală Euroasiatică. Astfel, e complicat să construiești un concept de identitate națională. Făcând abstracție de partea emoțională și simboluri, identificând beneficiile raționale economice, sociale a ceea ce înseamnă integrarea în UE, merită să căutam o idee care să ne unifice”, a declarat expertul în politici publice, economistul Sorin Hadârcă.

În perioada mai-iulie, CJI va organiza o serie de ședințe ale Clubului de Presă/European Cafe cu tematică europeană.

Clubul de presă/European Cafe a fost organizat de CJI în cadrul proiectului ”Extinderea Dialogului European în R. Moldova”, implementat de Comisia Atlantică Slovacă (CAS) cu asistenţa grupului think-tank al Institutului pentru Politici Central Europene (IPCE) și susţinerea financiară a organizației SlovakAid.