Legal Leaks este o rețea a jurnaliștilor, care se ajută reciproc ca să obțină acces la informații din diferite țări pentru realizarea investigațiilor. În același timp, echipa Legal Leaks oferă consultaţii și recomandări cu privire la întocmirea cererilor de acces la informație în baza legislației în vigoare, inclusiv posibilitatea de a beneficia de asistență juridică.
Timp de două zile, experții în Legal Leaks și-au împărtășit experiența și cunoștințele jurnaliștilor din Republica Moldova și România.
Jurnalistul Ovidiu Vanghele, de la Centrul de Investigații Media din România, a menționat că a aflat multe lucruri utile în cadrul trainingului, astfel că la întoarcere în țară va încerca să „revoluționeze“ domeniul privind accesul mass-media la informație, așa cum şi în România există încă multe restanțe la acest capitol.
Despre utilitatea trainingului la care a participat a vorbit și jurnalistul Ion Macovei de la ziarul „Timpul“. „Mi-am dat seama că nu utilizăm toate resursele disponibile pentru a obține informații din partea autorităților. La fel, am înțeles că există o mulțime de mijloace legale pentru a ne proteja în cazul în care suntem atacați. Astfel de traininguri sunt foarte utile, regret că a participat un număr mic de jurnaliști”.
La rândul său, Diana Rusu de la ziarul „Adevărul“ din România speră că acest traning îi va ajuta pe jurnaliști să îmbunătățească situația privind transparența mass-media și lupta cu corupția.
Trainingul în Legal Leaks a fost organizat cu sprijinul organizației de media N-ost din Germania, Fundației Konrad-Adenauer din Germania, Access Info Europe din Spania și al Centrului pentru Jurnalism Independent din Republica Moldova.