
Rezultatele sondajului privind percepţiile moldovenilor despre relaţiile Moldova-UE şi Moldova-Rusia au fost prezentate și discutate în cadrul celei de-a doua prezentări publice "Ce cred moldovenii" organizată de SAC în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), luni, 16 iunie 2014, la Chișinău.
În comparaţie cu constatările mai pesimiste ale sondajului precedent, ultimele rezultate, obținute în urma intervievării grupurilor țintă, sunt în general pozitive: deși opinia publică cu privire la beneficiile economice imediate, preferințele și accesibilitatea pieţii oferite de UE și Uniunea vamală Eurasiatică (UVE) sunt divizate, nu a existat nici o îndoială în rândul respondenților că relațiile de colaborare cu UE oferă o perspectivă mult mai stabilă pentru viitor.
Totuși, ceea ce constituie o schimbare adevărată este sentimentul de urgență axat pe refacerea capacităților statale ale Moldovei – ca o „casă” – pentru construirea unei națiuni puternice, independente, stabile, funcționale și care se respectă. Pe lângă toate acestea se mai adaugă convingerea că în primul rând trebuie înfăptuite reformele locale, acestea fiind urmate de (perspectiva aderării) aderarea la UE.
Sondajul arată că în Moldova „multe gânduri ajung la maturitate”, a remarcat Excelența Sa, Pirkka Tapiola, Şeful Delegaţiei UE în Moldova, în discursul său de salut. Potrivit lui, paradigma puternică de formare a națiunii care a fost remarcată în sondaj implică prezenţa unui sentiment de asumare, responsabilitate și demnitate în creștere în rândul cetățenilor moldoveni.
Balázs Jarábik, membru asociat al CEPI a fost de aceeași părere - în timp ce rezultatele sondajului din anul trecut puteau fi caracterizate ca „o stare de incertitudine”, el a spus că rezultatele noului sondaj indică o „trezire” treptată.
Pe de altă parte, Vladimir Soloviev, redactorul-şef al Kommersant.md, a reamintit faptul că dacă oamenii vorbesc despre realizarea reformelor interne și urgența refacerii Moldovei, aceasta, de asemenea, ar putea însemna că până în prezent politicienii au eşuat să-și facă treaba. Cu toate acestea, deoarece nici UE și nici UVE nu vor munci pentru moldoveni, sentimentul de asumare este imperativ.
Prezentarea „Ce cred moldovenii" a fost moderată de către jurnalista de investigaţie Natalia Morari cu participarea mai multor vorbitori naționali și internaționali, printre care Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Excelența Sa, Pirkka Tapiola; membru senior al CEPI, Balázs Jarábik; expertul politic al IDIS "Viitorul" Veaceslav Berbeca; redactorul-şef al Kommersant.md, Vladimir Soloviev şi Michal Skala, Director al Programului privind transferul de Know-How din cadrul SAC.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ”Extinderea Dialogului European în R. Moldova”, implementat de Comisia Atlantică Slovacă în colaborare cu Institutul pentru Politici Central-Europene şi Centrul pentru Jurnalism Independent. Proiectul îşi propune să contribuie la eforturile ce au drept scop sporirea susţinerii publice a integrării R. Moldova în UE, în special făcând uz de recenta experienţă a Europei Centrale în procesul de integrare în UE. Proiectul este susţinut financiar de SlovakAid.