În debutul lecției, Petru Macovei a explicat elevilor ce este mass-media, care sunt responsabilitățile jurnaliștilor în calitatea lor de verigă între autorități și cetățeni. "Jurnaliștii au obligația să prezinte informația într-o manieră onestă. Într-un material jurnalistic trebuie să se regăsească toate punctele de vedere. Puncte de vedere diferite nu înseamnă persoane diferite, ci păreri diferite", a precizat Macovei.
Ulterior, expertul a explicat participanților sintagmele libertate-constrângere, informare-dezinformare, adevăr-minciună, făcând referință la normele deontologice pe care ar trebui să le respecte un jurnalist atunci când prezintă informația cetățeanului.
De asemenea, pe parcursul activității, elevii au avut posibilitatea să înțeleagă ce este manipularea informațională și cum poate fi aceasta evitată, prin exemple și reportaje TV analizate de către Petru Macovei.
Elevii au precizat că lecția de educație mediatică le-a oferit un îndemn de a medita și de a fi mai atenți la informația recepționată. "Trebuie să avem o atitudine critică, să verificăm și să filtrăm informația ca să nu cădem în capcană și să nu fim dezinformați și manipulați", a spus Gheorghe Barbos, elev în clasa a IX-a din Orhei.
Lecția de educație mediatică a fost organizată în cadrul proiectului "Promovarea educației mediatice în rîndurile cetățenilor " ("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2014 – aprilie 2015, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.