
La discuții au participat: Excelența Sa, Ambasadorul Slovaciei în Moldova, Róbert Kirnág, Vitaly Levashenko, profesor universitar Slovacia și Corina Ulianovschi-Cojocaru, vice-rectoră ULIM.
Vorbind despre procesul de integrare europeană a Slovaciei, tinerii au fost cei care au simțit primii ce înseamnă acest lucru, pentru că au avut posibilitatea să studieze, să călătorească și să lucreze în alte țări membre ale UE. Actualmente, Slovacia este a treia țară cu cei mulți studenți în străinătate (25 de mii de studenți), a precizat Excelența Sa, Ambasadorul Slovaciei în Moldova, Róbert Kirnág.
Unul din subiectele discutate de participați la eveniment a fost și “exodul de creieri”. În acest sens, Corina Cojocaru-Ulianovschi, vice-rectoră ULIM, a spus că este greu pentru un student care a obținut o diplomă de master în Germania, Cehia sau Slovacia să revină în Moldova. “Consider esențială revenirea în țară a specialiștilor care au făcut studii peste hotare, pentru că anume acești oameni pot aduce o contribuție esențială la construirea unui stat al bunăstării sociale”, a remarcat C. Cojocaru-Ulianovschi, cu o experiență de studii timp de 15 ani în străinătate.
Vitaly Levashenko, profesor universitar din Slovacia, a adus în atenția participanților problemele cu care s-a confruntat sistemul de învățământ slovac și anume pregătirea practică insuficientă a absolvenților de facultăți. De aceea, actualmente în Slovacia sistemul educațional pune un accent important pe componenta practică a studiilor.
În final, rectorul ASEM, Grigore Belostecinic s-a referit la carențele din învățământul autohton, printre care lipsa de motivare a profesorilor, dar și a studenților și resursele de finanțare insuficiente. Cu toate acestea sistemul autohton educațional este unul care a făcut multe progrese în ultimii câțiva ani, aceasta fiind confirmată și de mulți studenți străini care preferă să învețe în universitățile din Moldova, a afirmat Gr. Belostecinic.
Ședința European Cafe a fost organizată de CJI în cadrul proiectului ”Extinderea Dialogului European în R. Moldova”, implementat de Comisia Atlantică Slovacă (CAS) cu asistenţa grupului think-tank al Institutului pentru Politici Central Europene (IPCE) și susţinerea financiară a organizației SlovakAid.