”Atunci când urmăriți o știre, faceți un pas în urmă, analizați informațiile și nu credeți orice. O știre trebuie să facă referire la cel puțin două surse, care să prezinte opinii diferite. Există însă multe știri care doar mimează pluralismul, prezentând mai multe surse care susțin de fapt acceași poziție. Aveți grijă la aceste tehnici de manipulare!”, i-a atenționat pe elevi L. Barbăroșie.
Jurnalista le-a vorbit tinerilor și despre procese precum ”berlusconizarea presei”, care din păcate poate fi atestată într-o anumită măsură și în Moldova. Astfel, mai multe surse media aparțin unui singur proprietar, care își promovează interesele politice. L. Barbăroșie a amintit și mecanismul întâlnit în țările democratice de a face publice numele proprietarilor instituțiilor media, așa ca publicul să știe clar dacă există anumite ingerențe în politica editorială și să decidă pentru sine ce crede și ce nu crede din informațiile date de presă.
Tinerii de la Orhei au profitat de ocazie pentru a pune multe întrebări Lilianei Barbăroșie, în special referindu-se la experința sa de jurnalistă la Radio Europa Liberă. Ei au menționat faptul în urma activității au înțeles cât de necesar este să verificăm atent informațiile pe care le citim în presă.
”Mi-a plăcut foarte mult această oră, deoarece am aflat foarte multă informație utilă pentru mine ca telespectator și acum știu cum să consum corect media”, a spus Nadejda Cudrea, elevă în clasa a XII-a, participantă în cadrul lecției.
Colegul său, Alexandru Grigoraș, a adăugat: ”Multe dintre informațiile de astăzi au fost noi și chiar mi-am făcut o concluzie pe viitor despre cum ar trebui să fie o știre corectă”.
Iar Marina Parvan, și ea elevă în clasa a XII-a a remarcat utilitatea lecției de educație mediatică: ”Această activitate a fost o experiență foarte utilă și datorită ei mi-am formulat propriile opinii despre posturile noastre de televiziune și adevărul despre ele”.
Lecția de educație mediatică a fost desfășurată în cadrul proiectului "Promovarea educației mediatice în rândurile cetățenilor" ("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2014 – aprilie 2015, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.