Вы здесь

​Sergiu Litvinenco, despre inițiativa ca Ministerul Justiției să fie responsabil de domeniul media: La această etapă, analizăm care sunt beneficiile versus riscurile

07 сентября 2021
935 просмотров
Inițiativa ca Ministerul Justiției (MJ) să fie responsabil de sectorul mediatic, propusă anterior spre consultări publice, este analizată de actuala conducere a autorității. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat pentru Media Azi că o decizie la subiect ar putea fi luată până la sfârșitul acestui an.

Sergiu Litvinenco susține că decizia ca un anumit minister să preia responsabilitatea asupra politicilor din domeniul media implică mai multe probleme, inclusiv necesitatea de a asigura implementarea lor și suplinirea cu resurse umane. „La această etapă noi analizăm care sunt beneficiile versus riscurile pentru a promova o astfel de inițiativă pentru că e foarte simplu să stabilești competențele unui minister, promovarea politicilor într-un anumit domeniu și poți bifa pe hârtie că ai rezolvat o problemă, dar este mai complicat să asiguri că această politică este implementată în forma în care este aprobată”, a afirmat Sergiu Litvinenco.

El a adăugat că ministerul încă nu a stabilit exact autoritatea care va fi responsabilă de domeniul mass-media. „Dacă un minister – fie Ministerul Justiției, Ministerul Culturii sau Ministerul Economiei – pur și simplu preia această politică, dar în egală măsură nu sunt stabilite pârghii pentru ca ministerul să asigure implementarea acestor politici, putem să avem zero rezultate”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Propunerea ca Ministerul Justiției să fie instituția responsabilă de promovarea politicii statului în domeniul serviciilor media audiovizuale și al presei a fost propus spre consultări publice în luna mai 2021. Inițiativa se regăsește într-un proiect de hotărâre a Guvernului, elaborat de MJ.

Pe marginea documentului ar trebui să se expună cu avize mai multe instituții: Cancelaria de Stat, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Infrastructurii,  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Consiliul Audiovizualului, Centrul Național Anticorupție, Asociaţia Presei Independente. De altfel, Consiliul Audiovizualului a respins propunerea ca MJ să fie responsabil de domeniul audiovizual.

Anterior, Media Azi a scris că Guvernul întârzie de doi ani să elaboreze programul de măsuri pentru implementarea Concepției naționale de dezvoltare a mass-mediei, identificând până acum doar autoritatea responsabilă de sectorul mediatic – Ministerul Justiției.