Sergiu Litvinenco susține că decizia ca un anumit minister să preia responsabilitatea asupra politicilor din domeniul media implică mai multe probleme, inclusiv necesitatea de a asigura implementarea lor și suplinirea cu resurse umane. „La această etapă noi analizăm care sunt beneficiile versus riscurile pentru a promova o astfel de inițiativă pentru că e foarte simplu să stabilești competențele unui minister, promovarea politicilor într-un anumit domeniu și poți bifa pe hârtie că ai rezolvat o problemă, dar este mai complicat să asiguri că această politică este implementată în forma în care este aprobată”, a afirmat Sergiu Litvinenco.
El a adăugat că ministerul încă nu a stabilit exact autoritatea care va fi responsabilă de domeniul mass-media. „Dacă un minister – fie Ministerul Justiției, Ministerul Culturii sau Ministerul Economiei – pur și simplu preia această politică, dar în egală măsură nu sunt stabilite pârghii pentru ca ministerul să asigure implementarea acestor politici, putem să avem zero rezultate”, a menționat Sergiu Litvinenco.
Propunerea ca Ministerul Justiției să fie instituția responsabilă de promovarea politicii statului în domeniul serviciilor media audiovizuale și al presei a fost propus spre consultări publice în luna mai 2021. Inițiativa se regăsește într-un proiect de hotărâre a Guvernului, elaborat de MJ.
Pe marginea documentului ar trebui să se expună cu avize mai multe instituții: Cancelaria de Stat, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Consiliul Audiovizualului, Centrul Național Anticorupție, Asociaţia Presei Independente. De altfel, Consiliul Audiovizualului a respins propunerea ca MJ să fie responsabil de domeniul audiovizual.
Anterior, Media Azi a scris că Guvernul întârzie de doi ani să elaboreze programul de măsuri pentru implementarea Concepției naționale de dezvoltare a mass-mediei, identificând până acum doar autoritatea responsabilă de sectorul mediatic – Ministerul Justiției.