Eşti aici

​Prima solicitare din partea SIS de blocare a unui site în contextul crizei de securitate din Ucraina

26 Februarie 2022
962 de afişări
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a solicitat blocarea site-ului Vkurse.md, care „distribuie pe teritoriul Republicii Moldova informații de proveniență externă, „la bază fiind materialele difuzate de agențiile de presă din exteriorul țării care justifică agresiunea militară contra puterii legal alese din Ucraina”. Solicitarea a fost făcută în baza ordinului directorului SIS, Alexandr Esaulenco, din 25 februarie.
 
UPDATE SIS a dispus sistarea altor două site-uri în dimineața de 26 februarie, „promotoare de informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”. Este vorba de portalurile www.sputnik.md și www.gagauznews.md.

Printr-o reacție pe paginile lor de Telegram, reprezentanții Gagauznews.md au respins acuzațiile și susțin că activitatea lor este una pașnică, cu accente pe informarea publicului din Găgăuzia și din țară, iar echipa Sputnik.md a solicitat o reacție din partea jurnaliștilor și societății civile de a condamna  decizia SIS.  

SIS a precizat că a identificat portalul în procesul de colectare de date despre surse cu conținut online care instigă la ură, război sau la violență. Astfel, SIS a cerut blocarea site-ului web „ca sursă care promovează informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență”.
 
Reprezentanții SIS susțin că, în contextul tensionării situației de securitate regională, se observă o creștere exponențială a volumului de știri false diseminate concertat pe toate platformele de informare.

Starea de urgență a fost instituită pe 24 februarie, pe un termen de 60 de zile, în contextul războiului declanșat în Ucraina.