Eşti aici

​A fost instituită stare de urgență pentru două luni. Autoritățile vor combate inclusiv știrile false

24 Februarie 2022
717 afişări
Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței plenare din 24 februarie, proiectul de hotărâre privind declararea stării de urgență pentru 60 de zile, în contextul crizei de securitate. Potrivit documentului, Comisia pentru Situații Excepționale va putea emite dispoziții prin care autoritățile vor putea coordona activitatea mijloacelor de informare în masă și vor combate știrile false. Proiectul a fost susținut de 88 de deputați, inclusiv de opoziție.

UPDATE: Guvernul Republicii Moldova a adoptat deja prima dispoziție din 24 februarie potrivită căreia „furnizorii de reţea şi/sau servicii de comunicaţii electronice accesibile publicului, sunt obligaţi să blocheze accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele cu conţinut online care promovează informaţii false ce afectează securitatea naţională, identificate de Serviciul de Informații și Securitate”. 

Prim-ministra Natalia Gavrilița, care a prezentat proiectul, a menționat că documentul prevede inclusiv coordonarea activității mass-media și lupta cu dezinformarea. „Coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolelor, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației, familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale. Introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații, combaterea dezinformării, știrilor false și discursului de ură”, a precizat șefa Executivului. 

Anterior, în perioada stării de urgență, de conținutul fals distribuit în mediul online a fost responsabil Serviciul de Informații și Securitate. Astăzi, unii internauți din Republica Moldova au solicitat autorității de reglementare în domeniu audiovizualului să interzică retransmisia canalelor din Federația Rusă. Consiliul Audiovizualului (CA) a anunțat că se întrunește mâine, 25 februarie, într-o ședință extraordinară. 

Centrul pentru Jurnalism Independent a explicat, într-un material publicat la rubrica Juristul Presei, că CA are toate împuternicirile pentru a sancționa posturile TV care retransmit programe cu conținut militar din Federația Rusă, alterând conținutul informațiilor vehiculate în spațiul public (prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informației) cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale.

Sursa foto: Parlament.md