Вы здесь

​Parlamentul a admis trei candidați la concursul pentru funcția de membru al CA din partea societății civile

06 октября 2021
1174 просмотра
Victoria Stețcaia, Eugeniu Rîbca și Ion Terguță sunt candidații propuși de organizațiile societății civile la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului (CA), care vor concura pentru două locuri vacante. Cei trei au fost admiși la proba interviului de către Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a Parlamentului, în cadrul ședinței din 6 octombrie. 

Victoria Stețcaia este în prezent șefa Direcției monitorizare radio din cadrul Consiliului Audiovizualului, Eugeniu Rîbca este președintele Asociației Presei Independente, iar Ion Terguță este de formare jurnalist, iar până în iulie 2021 a ocupat fotoliul de secretar general al Platformei Demnitate și Adevăr. 

Membrii comisiei parlamentare de profil  au examinat în cadrul ședinței admisibilitatea dosarelor propuse. Cei trei candidați urmează să se prezinte la proba interviului, care va avea loc în data de 12 octombrie. În conformitate cu Regulamentul de desfășurare a concursului, toate interviurile candidaților vor fi înregistrate, iar materialele video vor fi publicate după încheierea probei.

La final, Comisia va prezenta în plenul Parlamentului un proiect de hotărâre  prin care nominalizează concurenții care au obținut cel mai mare punctaj.

Candidații la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului trebuie să întrunească mai multe condiții. Una dintre ele este deținerea unei diplome de licență și experiență de cel puțin cinci ani în domeniul audiovizualului, jurnalismului și comunicării, dreptului, cinematografiei, culturii, tehnologiei informației sau publicității. De asemenea, candidatul nu poate fi membru de partid și nu poate deține, în mod direct sau indirect, interese, inclusiv financiare, în cadrul furnizorilor sau distribuitorilor de servicii media, întreprinderilor de comunicații electronice sau în companii din domeniul publicității.  

În total, Consiliul Audiovizualului este constituit din nouă membri – doi propuși de Parlament, câte unul de Guvern și de Președintele Republicii Moldova și cinci membri propuși de organizațiile societății civile. În prezent, două din cele cinci sunt vacante. 

Citiți și: Cunoașterea legislației UE din domeniul audiovizual și publicarea interviurilor cu candidații. Ce prevede regulamentul cu privire la selectarea membrilor CA

Sursa foto: Parlament.md 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.