You are here

Editorialistul Dumitru Crudu spune că a fost dat afară de la Timpul.md

10 September 2013
2049 reads

Ziarul Timpulul ar fi încheiat, săptămâna aceasta, colaborarea cu editorialistul Dumitru Crudu. Acesta din urmă a scris, pe contul său de Facebook, că a fost concediat după ce a publicat un material de opinie despre Secția consulară a Ambasadei României la Chișinău pe site-ul Moldova.org. Potrivit lui Crudu, redactorul șef coordonator al cotidianului online, Silviu Tănase, i-ar fi reproșat că a scris lucruri false și "aberații".

Dumitru Crudu a semnat un editorial pe Moldova.org, în 7 septembrie, numit "Consulatul român din Chișinău: o poveste de groază". El a povestit experiențele sale la consulat în timp ce încerca să obțină o viză pentru a merge în România. Conform afirmațiilor lui Crudu, el ar fi fost tratat inadecvat de angajații instituției și intimidat. A doua zi, Crudu a scris că a fost informat de Silviu Tănase de la Timpul că a fost "concediat". "De ce? Pentru că am publicat pe Moldova.org textul ăla despre Consulatul Român", spune editorialistul. Acesta a publicat și un fragment dintr-un e-mail al lui Silviu Tănase către el, în care acesta i-ar fi transmis, printre altele, "Dumitru, din păcate nu cred că mai putem colabora".

Contactat de Media Azi, Silviu Tănase a spus că afirmațiile făcute de Dumitru Crudu reprezintă interpretarea lui asupra evenimentelor. Acesta a precizat că problemele cu Dumitru Crudu au apărut în urmă cu o lună, când scriitorul a publicat o carte de eseuri și articole apărute inițial în ziarul Timpul, numită "Jurnalul Bibliotecarului". Tănase a spus că editorialistul nu a menționat în carte faptul că materialele au fost publicate în Timpul. În ceea ce privește încetarea colaborării cu Dumitru Crudu, Silviu Tănase a spus că nu l-a concediat pe acesta, el neavând această capacitate. "Doar directorul ziarului, Constantin Tănase, poate să facă acest lucru printr-un ordin de concediere sau încetare a colaborării", a spus el, precizând că până la momentul de față nu s-a emis un asemenea ordin.

La rândul său, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă, a publicat pe site-ul Timpul.md un comentariu în care și-a cerut scuze în mod public față de Dumitru Crudu, atât în numele său, cât și în numele colegilor săi de la Secția consulară. Ambasadorul a recunoscut că procedura obținerii vizei pentru România este "perfectibilă" și se depun eforturi pentru ameliorarea situației. El a precizat că termenul de așteptare pentru depunerea dosarului de viză are totuși legătură cu numărul mare de solicitanți și nu cu vreo "șicană consulară deliberată". De asemenea, ambasadorul a notat că dificultățile cele mai mari întâmpinate de Dumitru Crudu au fost legate de obținerea actelor pentru dosarul de viză. "Psihologic - și chiar moral – înțeleg frustrarea domnului Crudu – atîta hîrțogăraie pentru o simplă viză! Pe de altă parte totuși, nu mă pot împiedica să observ că toată lumea, inclusiv domnul Crudu, ar fi fost scutită de multă bătaie de cap dacă solicitanții de viză ar citi informațiile detaliate de pe site-ul Ambasadei (http://chisinau.mae.ro/node/748) și și-ar pregăti anticipat documentele", arată acesta. Marius Lazurcă a mai scris că i se pare "o concluzie gravă" afirmația lui Dumitru Crudu conform căreia funcționarii de la consulat sunt cei mai mari dușmani ai României. "Invalidează multe din eforturile făcute de Secția noastră consulară în acești ultimi ani", a scris Lazurcă.

Dumitru Crudu este poet și dramaturg din Ungheni, fiind membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Teatrale din Republica Moldova. El scrie atât pentru varianta online a cotidianului Timpul, cât și pentru cea tipărită.

sursa foto: Timpul.md