You are here

SP Bălți aniversează 19 ani de la înființare

10 September 2013
1835 reads

Săptămânalul independent SP Bălți a aniversat, la sfârșitul săptămânii trecute, 19 ani de la înființare. Reprezentanții publicației au organizat un protest în piaţa centrală din localitate pentru a promova libertatea de exprimare. Ziariştii şi-au exprimat și nemulţumirea faţă de presiunile autorităţilor locale asupra lor.

Acţiunea a avut loc pentru a atrage atenţia opiniei publice către intruziunile politicului în mass-media din țară. Veacesla Perunov, directorul săptămânalului, a declarat că ziarul pe care îl reprezintă, mai ales în ultimi zece ani, a fost întotdeuna vizat în mod negativ de către autorităţile locale. El s-a referit și la incidentul de săptămâna trecută, când angajați ai serviciilor comunale au îndepărtat indicatoarele ce arătau unde se află redacția, precum și plăcuțele de pe instituție cu numele acesteia. Nu este primul conflict cu autoritățile locale pe care îl au reprezentanții SP Bălți.

În 2007, potrivit BBC, mașina care transporta exemplarele ziarului de la tipografie a fost oprită și escortată până la sediul Poliției Economice. Autoritățile au spus că au găsit 2-3.000 de exemplare de suplimente TV și de publicitate în plus, ce urmau să fie anexate la ediția de limbă română a SP și au decis să le confiște. Directorul comercial al ziarului, Rodica Deleu, spunea atunci că incidentul s-ar fi petrecut din cauza analizelor critice și a investigațiilor jurnalistice ale reporterilor SP, care au pus într-o lumină nefavorabilă autoritățile locale.

Ziarul SP, membru al Asociației Presei Independente (API) și al Biroului de Audit al Tirajelor și Internetului (BATI), este unul din liderii de audiență ai publicațiilor locale și apare miercurea. A fost înființat în septembrie 1994 ca ziar de publicitate, iar patru ani mai târziu a devenit publicație informativă și de opinii. Săptămânalul are o audiență de 11.300 pe ediție, iar tirajul este de 3.500-4.000, conform SP.

sursa foto: SP Bălți