You are here

Reprezentanta OSCE salută schimbările legislative din Republica Moldova care vor avea un impact pozitiv asupra libertăţii presei

17 October 2013
1542 reads

Reprezentanta OSCE pe problemele libertăţii presei, Dunja Mijatovic, a salutat decizia Parlamentului Republicii Moldova, care va promova discuţii mai deschise în societate şi va permite difuzarea informaţiei pe tema relaţiilor netradiţionale, comunică serviciul de presă al OSCE.
 
Parlamentul Republicii Moldova a votat vineri, 11 octombrie, în lectură finală, proiectul de lege care anulează pedeapsa prevăzute de Codul Contravenţional pentru propagarea informaţiei cu privire la alte relaţii decât cele legate de căsnicie şi familie.
 
„Salut paşii întreprinşi de Parlamentul Republicii Moldova. Aceste modificări legislative vor contribui la discuţii mai largi pe marginea acestor subiecte cu implicarea tuturor persoanelor interesate, fără restricţii în legătură cu un anumit grup. Acest lucru va promova libertatea de exprimare şi libertatea presei”, a menţionat Dunja Mijatovic.
 
În acest sens, reprezentanta Mijatovic a subliniat importanţa dreptului de exprimare ca drept fundamental al omului. „Sper că schimbarea în Republica Moldova va servi drept exemplu pentru alte state-membre ale OSCE”, a adăugat Dunja Mijatovic.
 
Înainte de adoptarea acestor amendamente, Codul Contravenţional art. 90 alin.2 prevedea sancţiuni pentru „difuzarea informaţiei publice şi/sau săvârşirea unor fapte îndreptate spre propagarea prostituţiei, pedofiliei, pornografiei sau a unor alte relaţii decât cele legate de căsnicie şi familie în conformitate cu Constituţia şi Codul Familiei”. Prin decizia adoptată în data de 11 octombrie, deputaţii au exclus sintagma ”sau a unor alte relaţii decât cele legate de căsnicie şi familie în conformitate cu Constituţia şi Codul Familiei”.
 
Astfel, Parlamentul a adoptat amendamentele legislative în spiritul reformelor care se încadrează cursului pro-european, înainte de posibila parafare a Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, care se așteaptă să aibă loc la summitul de la Vilnius, în noiembrie.
 
În ziua votării acestei legi, un grup de creştini ortodocşi şi preoţi au protestat împotriva adoptării acestor amendamente. Mai târziu, la grupul de protestatari s-au alăturat deputaţii din Partidul Comuniştilor, aflat în opoziţie.