You are here

KGB-ul transnistrean a reținut un jurnalist de la Tiraspol pentru ”activitate extremistă”

20 March 2015
1005 reads
Sâmbătă, 21 martie, expiră cele 72 ore de arest a jurnalistului Serghei Ilicenco, aflat în izolatorul miliției transnistrene de la Tiraspol. Potrivit unui comunicat de presă, difuzat de aşa-zisul comitet pentru securitatea de stat a regiunii transnistrene, Ilicenco a fost reținut pentru ”apeluri publice și activitate extremistă”.

“Pe 18 martie, pe rețelele de socializare din Internet au fost distribuite mesaje anonime ce conțineau îndemnuri directe la înarmare pentru răsturnarea puterii din regiunea transnistreană și confruntare armată cu Federația Rusă. În baza materialelor colectate de către KGB-ul transnistrean, comitetul de investigație a deschis un dosar penal în conformitate cu art. 276 al codului penal ce prevede privațiune de libertate până la 5 ani”, se spune în comunicat.

Solicitat de Media Azi, juristul Alexandru Zubco de la Asociația Promo-LEX, ne-a spus că organizația pe care o reprezintă monitorizează în prezent acest caz şi este gata să acorde jurnalistului asistenţă juridică, dacă rudele acestuia vor solicita acest lucru.

Potrivit sursei, reținerea jurnalistului şi activistului Serghei Ilicenco are un caracter dubios, ilegal și politizat. “Acuzația de „extremism” este un pretext al administrației de la Tiraspol de a penaliza orice persoană pentru dreptul la opinie, exprimare, întrunire etc. Cazul Ilicenco denotă faptul că lanțul presiunilor asupra activiștilor locali, jurnaliștilor, reprezentanților societății civile din regiune continuă”, a menționat reprezentantul Promo-Lex.

Organizațiile de media din regiunea transnistreană deocamdată nu au comentat în niciun fel acest caz.

Sursa foto: http://newsmaker.md/