You are here

Publicul nu are acces online la toate declaraţiile de avere ale demnitarilor

31 October 2013
1790 reads

Pe unele pagini web ale autorităţilor publice centrale lipseşte informaţia privind declaraţiile de avere ale conducătorilor instituţiilor, dar şi alte documente privind transparenţa decizională, spune raportul de monitorizare al organizaţiei Transparency International Moldova.

Raportul a fost discutat miercuri, 30 octombrie, în cadrul dezbaterii publice „Accesul publicului la declaraţiile de avere şi proprietăţi în reţeaua Internet: contradicţii legale şi modalităţi de soluţionare", organizate de Asociaţia Presei Independente (API). Conform concluziilor raportului, din cele 20 de instituţii publice doar 13 au postat declaraţiile de venituri ale conducătorilor acestora.

Potrivit Hotărârii Guvernului privind paginile oficiale ale autorităţilor publice în reţeaua Internet, pagina web a instituţiei ar trebui să conţină declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a conducerii autorităţii administraţiei publice. Ministerul Afacerilor Interne, Agenţia „Cadastru”, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Serviciul Vamal, Ministerul Mediului și Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale sunt autorităţile publice care nu au postat declaraţiile de avere.

O altă modalitate de a afla despre averile şi veniturile demnitarilor este pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Totuşi, experta Transparency International Moldova, Ianina Spinei, constată că şi portalul CNI este foarte dificil de operat pentru găsirea informațiilor despre declaraţiile de venituri şi averi ale funcţionarilor: „Sunt multe filtre în ceea ce priveşte denumirea instituţiei. Acolo sunt multe abrevieri pe care eu pur şi simplu nu le cunosc”, a specificat experta.

Potrivit legii din 2012 privind declararea şi controlul veniturilor şi a proprietăţii funcţionarilor publici, CNI publică aceste declaraţii pe pagina sa web în termen de 30 de zile de la primire, cu excepţia datelor ce sunt prevăzute în legea cu privire la datele cu caracter personal. În acelaşi timp, declaraţiile ofiţerilor de informaţie şi securitate nu sunt publice.

Directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, spune că din moment ce descifrarea declaraţiilor de avere ale demnitarilor pe site-ul CNI devine dificilă, ar fi preferabil ca aceste informaţii să se regăsească pe site-urile oficiale unde activează persoana vizată.

Preşedintele Centrului „Acces-info”, Vasile Spinei, susține că asemenea informaţii trebuie făcute publice pentru ca cetăţenii şi jurnaliştii să se informeze şi să poată taxa ulterior autorităţile: „Nu e o postare de dragul controlului care vine din parte comisiei, este vorba de un control care trebuie să vină din partea publicului”, a adăugat Spinei.

Aceste declaraţii au fost făcute în cadrul dezbaterii publice pe tema „Accesul publicului la declaraţiile de avere şi proprietăţi în reţeaua Internet: contradicţii legale şi modalităţi de soluţionare", organizată de Asociaţia Presei Independente, în cadrul proiectului "www.moldovacurata.md - platforma online la tema integrităţii persoanelor cu funcţii publice".

Sursa foto: api.md