You are here

​Cetăţenii vor putea reutiliza informaţiile din sectorul public

07 November 2013
1362 reads

Cabinetul de Miniştri a aprobat miercuri, 6 noiembrie, Hotărârea de guvern privind aplicarea Legii cu privire la reutilizarea informaţiilor din sectorul public, anunţă serviciul de presă al Guvernului.

Documentul precizează condiţiile de accesare şi reutilizare a informaţiilor din sectorul public. Astfel, autorităţile administrative centrale au obligaţia de a face publice, inclusiv pe website-ul oficial propriu şi pe portalul guvernamental unic de date deschise o listă de documente publice. În acest sens, cetăţenii vor avea acces sporit la informaţiile cu caracter public şi le vor putea reutiliza. Reutilizarea este definită în lege ca un act de folosire de persoane fizice sau juridice a informaţiilor deţinute de autorităţi în scop comercial sau necomercial, diferit de scopul iniţial a sarcinii pentru instituţia publică.

Şeful direcţiei politici în domeniul tehnologiei informaţiei al Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (MTIC), Pavel Şincariuc, a explicat pentru Media-azi.md care informaţie poate fi reutilizată:

„De exemplu, s-a făcut o cercetare din bani publici. Cercetarea, de exemplu, care se referă la studiul de fezabilitate cu privire la IT-parcuri. După ce a fost efectuat, studiul trebuie să fie introdus în catalogul datelor pentru reutilizare, care va fi plasat pe pagina oficială a centrului de Guvernare electronică (Date.gov.md) şi a ministerului de resort. Accesând această pagină, oricine va vedea că această informaţie este accesibilă pentru reutilizare”, a specificat Şincariuc.

Oficialul de la MTIC a adăugat că utilizatorii, acceptând condiţiile de reutilizare a informaţiei, pot să modifice sau să facă în baza acestor date alte studii şi materiale analitice.

Totodată, hotărârea prevede că, în cazul în care documentul nu poate fi accesat prin portalul unic de date deschise Date.gov.md, cetăţeanul poate solicita reutilizarea documentelor în baza unei cereri scrise. Accesul la documentele destinate reutilizării este gratuit, se specifică în lege.

Acest document este elaborat în conformitate cu Directivele Uniunii Europene privind reutilizarea informaţiilor din sectorul public.