You are here

​Proiectul legii privind reflectarea campaniei electorale în presă a fost discutat la CEC

09 November 2013
1187 reads

Noul proiect al legii privind reflectarea campaniei electorale de mass-media a fost dezbătut în cadrul unei mese rotunde organizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Noul proiect de lege prevede modificarea Codului electoral în ceea ce priveşte reflectarea alegerilor în mass-media. Astfel, se propune ca Regulamentul cu privire la reflectarea alegerilor, elaborat tradiţional de CEC, să devină parte a legii cu titlu permanent. Asemenea regulamente se adoptau până acum de fiecare dată înainte de scrutin. Noul proiect face ca reglementările în acest acest domeniu să fie mai previzibile.

O altă inovaţie a proiectului prevede propunerea de a elimina practica acordării de către radiodifuzorii publici a timpilor de antenă gratuiţi pentru plasarea publicităţii electorale. În acest sens, se creează condiţii pentru concurenţă loială între radiodifuzori publici şi radiodifuzori privaţi.

Totodată, preşedintele comisiei parlamentare pentru mass-media, Chiril Lucinschi a specificat că acest proiect încă nu este înregistrat şi nu are statut de iniţiativă legislativă. Lucinschi a propus ca acest proiect să fie discutat ulterior mai pe larg şi în cadrul comisiei parlamentare de profil, cu parciticparea societăţii civile şi a altor părţi interesate.

Proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Codului Electoral a fost elaborat de experţii Centrului pentru Jurnalism Independent. Potrivit autorilor proiectului, acest document va contribui la democratizarea legislaţiei Republicii Moldova în conformitate cu standardele europene şi internaţionale în domeniul reflectării a proceselor electorale.