
Referind-se la acțiunile care au fost întreprinse pe cazul jurnalistului, avocatul Vadim Vieru a subliniat faptul că au fost înaintate mai multe plângeri și adresări către autoritățile constituționale ale R. Moldova și Federației Ruse, organizații internaționale și misiuni diplomatice în vederea implicării în soluționarea cazului, la care încă se mai așteaptă răspunsuri. “Deoarece nu există remedii eficiente la nivel național în cazul Ilcenco, urmează în cel mai scurt timp să fie depusă o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului” a declarat Vadim Vieru.
Amintim că Serghei Ilcenco a fost reținut pe 18 martie 2015, pe motiv că ar fi postat pe rețele de socializare mesaje anonime cu îndemnuri la răsturnarea regimului de la Tiraspol. Surse din anturajul lui Ilcenko au infirmat însă acuzațiile și nu exclud că e vorba de un scenariu bine regizat împotriva activistului care în ultimul timp avea o poziție critică față de liderul regiunii Evgheni Șevciuk.
Organizațiile neguvernamentale de media din R. Moldova au solicitat, printr-o declarație, autorităților R. Moldova, organizațiilor internaționale abilitate să țină în vizor acest caz pentru a exclude presiunile și violarea drepturilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreană. Totodată, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, organizație cu sediul la New York, a cerut autorităților separatiste de la Tiraspol ”să-l elibereze de îndată pe jurnalist, să restituie bunurile confiscate în percheziții și să înceteze să-l mai hărțuiască, pe el și pe familia lui”.
Arestarea jurnalistului vine ca răspuns la un decret emis de Evgheni Şevciuk încă în august 2014, care obliga autoritățile publice, organizațiile și cetățenii de rând să înștiențeze comitetul de securitate al regiunii separatiste despre toate cazurile depistate în sisteme informaționale, inclusiv pe Internet, care pot fi calificate drept acțiuni sau informații extremiste.
Foto captată video / conferința de presă IPN