You are here

Guvernul a avizat un proiect de lege privind difuzarea serviciilor de programe autohtone

20 May 2015
1736 reads
Guvernul a aprobat avizul la proiectul de lege înaintat de un grup de deputați din Partidul Liberal privind volumul de difuzare a programelor autohtone cu caracter informativ și analitic. Autorii proiectului propun ca radiodifuzorii să difuzeze asemenea programe în proporție de 100 %, dintre care 80 % să fie în limba română.

Totodată, prim-ministrul Chiril Gaburici a menționat că acest proiect de lege ar trebui să fie discutat și cu reprezentanții radiodifuzorilor, adăugând că aceștia  s-au plâns în privința scăderilor de venituri. ”Ceea ce cerem noi, de fapt, e  o prezență mai mare a produsului autohton.  Este ok să protejăm spațiul informațional atunci când este necesar, dar trebuie să fie cumva fezabil și economic pentru toate televiziunile”, a  spus premierul, care a solicitat ca,  până la promovarea în Parlament, proiectul să fie supus unor dezbateri publice.

Irina Vlah, guvernatoarea autonomiei găgăuze, a informat că televiziunea publică găgăuză difuzează servicii de programe audiovizuale în trei limbi și că acest proiect de lege ar trebui să fie discutat și cu reprezentanții radiodifuzorului local.

În afară de cerințele privind proporțiile de difuzare a programelor autohtone, deputații liberali propun să fie permisă difuzarea programelor informative produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA și statele care au semnat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Totodată, în proiect au fost incluse și sancțiuni pentru încălcarea normelor descrise mai sus, care să poată fi aplicate gradual de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA). Prima sancțiune constituie o amendă de la 30.000-50.000 de lei, cea de-a doua – retragerea temporară a licenței de emisie și a treia – retragerea definitivă a acesteia.

Autorii proiectului de lege vor să asigure protecția spațiului informațional autohton și să excludă manipularea informațională. ”La moment se atestă o răspândire prin retransmisie a mijloacelor audiovizuale din Federația Rusă în proporții exagerat de mari – 2/3 din posturile audiovizuale retransmise, al căror conținut este în defavoarea interesului național și contravine prevederilor constituționale”,  susțin ei.