You are here

Scandalul privind alegerea președintei TRM încă nu s-a încheiat

10 June 2015
2025 reads
După o săptămână de discuții controversate privind alegerea Olgăi Bordeianu în funcția de președintă a Companiei Teleradio-Moldova, opinia publică nu a aflat care au fost argumentele principale ce i-au determinat  pe membrii Consiliului de Observatori al TRM să voteze această candidatură.

Mai multe ONG-uri de media au semnat o declaraţie în care au solicitat demisia de onoare a celor 5 membri care, pe 4 iunie 2015, au susţinut-o cu votul lor pe Olga Bordeianu la funcţia de președinte al IPNA Compania ”Teleradio-Moldova”, „fără a fi studiat și analizat suficient dosarele aspiranților la respectiva funcție”. Potrivit semnatarilor, „membrii CO au studiat superficial dosarele depuse de aspiranții la funcția de președinte al IPNA astfel încât, intenționat ori neintenționat, nu au dorit să verifice nici veridicitatea CV-urilor, nici ponderea/concretețea proiectelor de intenții”. Membrilor CO li s-a reproşat că “au mimat un exercițiu democratic de alegere într-o funcție importantă”.

La toate acuzaţiile aduse în presă şi pe reţelele de socializare, cum ar fi  uzul de fals în actele de studii la Academia de Film din New York şi plagiatul în proiectul de intenţii, Olga Bordeianu a menționat pentru Radio Moldova Actualități că actele ei sunt publicate online și pot fi vizualizate de cei care pun la îndoială datele din CV-ul său.

La rândul ei, Ludmila Vasilache, preşedinta CO, a declarat în presă: „Nu am de gând să demisionez. Nu cred că am procedat incorect”.

Astfel, societatea civilă rămâne în aşteptarea deciziei finale a CO privind alegerea conducerii TRM. Multe întrebări le trezeşte şi faptul că în acest post a fost  votată o  persoană deloc cunoscută în jurnalism, care nu a probat competenţele sale profesionale şi manageriale. Membrii CO nu au convins opinia publică în baza căror raţiuni şi argumente au votat.

Contactat de Media Azi, membrul CO Petru Grozavu, a afirmat că, pentru el şi colegii săi contează dacă  a fost sau nu admis un uz de fals în CV-ul candidatei, fapt pentru care i-au solicitat dovezi suplimentare. Totuşi, a subliniat Petru Grozavu, „pentru noi, în plan profesional, a contat experiența ei la un post american și la un post rusesc de TV. La fel, a contat Facultatea de Drept Economic. În situația în care s-a pomenit Compania Teleradio-Moldova azi, pentru un manager sunt importante și studiile economice, și studiile în drept”.

În prezent, membrii CO investighează informaţia prezentată suplimentar de Olga Bordeianu. „Vrem să verificăm să nu rămână suspiciuni din partea celora care au altă opinie decât cea exprimată de Consiliul de Observatori“.
Petru Grozavu a mai spus că la solicitarea membrilor Consiliului, Olga Bordeianu a prezentat dovezi suplimentare, dar că urmează să mai primească o “confirmare a stagiului pe care l-a făcut la Academia de Film din New York, așa cum până la moment există doar niște probe contabile de plată a acestor cursuri și atât”.  Membrii  Consiliului au cerut să le fie prezentată și o copie a carnetului de muncă a candidatei.

Referitor la acuzaţiile de plagiat, Petru Grozavu ne-a spus: „În privința acestui plagiat mai discutăm. Din tot ce s-a constat până acum este doar un împrumut, să-i zic așa, de câteva fraze, ceea ce am constatat eu. Da, câteva fraze sunt dintr-un studiu al Violetei Tipa și țin doar de partea introductivă a acestui proiect de intenții, nu țin de esențial, nu de proiectul de dezvoltare a Companiei TRM. Dna Bordeianu a declarat foarte clar că tot ce ține de proiectul de dezvoltare a companiei nu are nicio idee împrumutată din altă parte. Conceptul 3 M cu care ea a mers în concurs i-ar aparține în totalitate. Vom vedea”, a menţionat Grozavu.

Precizăm că, organizaţiile de media aşteaptă o reacție pertinentă a CCA la modul în care s-a desfășurat concursul organizat de CO, dat fiind că instituția națională de reglementare a domeniului audiovizualului propune, inițial, candidații la funcția de membri ai CO. La fel, ele au solicitat „reacția pertinentă a Comisiei parlamentare permanente de specialitate care a desemnat componența CO fără a avea criterii credibile și care, ulterior, s-a eschivat să exercite control parlamentar asupra activității și a CO, și a IPNA”, precum şi „reacția pertinentă a Parlamentului cu referire la modul în care CO a desfășurat concursul respectiv, în virtutea faptului că și CO și IPNA sunt sub control parlamentar”.