You are here

Ziua Jurnalistului în R. Moldova: „Cum să sărbătorim, dacă suntem atât de divizaţi?”

12 June 2015
2341 reads
De șapte ani, breasla jurnalistică din Republica Moldova are parte de o sărbătoare profesională, instituită prin decizie de Guvern la 12 iunie 2008, în memoria regretatului jurnalist Constantin Chiroşco, fost reporter al Agenţiei "Basa-Press".

Potrivit Agenţiei Monitor Media, decizia Executivului de la Chişinău a fost luată la inițiativa unui grup de jurnalişti, care au solicitat să fie instituita o zi a lucrătorilor din presă. În comunicatul Guvernului, se menționa că  aceasta sărbătoare profesională ”are ca scop sporirea solidarității între jurnaliști, întărirea încrederii între reprezentanții mass-media de pe ambele maluri ale Nistrului și formarea unui spațiu mediatic civilizat pe teritoriul Republicii Moldova”.

La întrebarea  Media Azi: „Cum aţi sărbătorit azi Ziua Jurnalistului?”, majoritatea colegilor s-au arătat surprinși, menționând că în agenda lor au lucruri mult mai importante. Alții au recunoscut că știu prea puțin despre semnificația acestei zile și despre jurnalistul în memoria căruia a fost instituită.

“Am aflat pe la amiază că e Ziua profesională. Ne-am felicitat reciproc. Și, așa cum suntem la training, vom face o drumeție în aria protejată Leordoaia și Rezervația silvica Hârjauca, astfel că vom sărbători prin mișcare”, ne-a spus Lilia Curchi, redactor coordonator la revista "Natura".

Jurnalista Zina Izbaș de la Radio Moldova ne-a spus, la rândul său: “Nu avem timp de sărbătorit”. Totuşi, în opinia ei, “depinde de noi și doar de noi să ne facem o sărbătoare”. Zinaida Izbaş a remarcat faptul că multe lucruri pot fi schimbate dacă ar exista și o organizație care să protejeze interesele reprezentanților presei. “Jurnaliștii sunt divizați așa cum este divizată și societatea. Ar trebui să avem un sindicat profesional. Ar trebui să revigorăm Uniunea Jurnaliștilor, care e nefuncțională... Ar trebui să facem multe, dar...”.

Nici Vitalie Călugăreanu, jurnalist la DW, nu s-a arătat entuziasmat de a sărbători Ziua Jurnalistului. „Cum să sărbătorim, dacă abia de ne suportăm unii pe alții? Suntem divizați și ne certăm între noi din „dragoste” față de patronii politici și uităm să ne mai și sprijinim, să ne solidarizăm atunci când este cazul”.

Precizăm, că jurnalistul Constantin Chiroşco a activat în calitate de reporter la Agenţia de ştiri "BASA-Press" și a colaborat cu Televiziunea Naţională. Reporterul a decedat la vârstă de 28 de ani, la 15 ianuarie 2001.