You are here

În premieră, Consiliul de Presă va acorda Premiul Naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică

25 June 2015
1646 reads
În cursa pentru Premiul Naţional de etică şi deontologie profesională jurnalistică, instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova, s-au înscris 11 instituții media de nivel național, regional și local: trei portaluri informaționale (mybusiness.md, newsmaker.md, agora.md), trei posturi de Radio (Radio Chişinău, Radio Europa Liberă/biroul din Moldova, Radio Moldova Tineret), trei instituții de presă („Ziarul de Gardă”, ziarul „Cuvântul” (Rezina), ziarul „SP” (Bălţi)) și două televiziuni (BasTV (Basarabeasca) și TVR Moldova).

 Acestea urmează să fie monitorizare online pe platforma Mediaforum.md cu participarea publicului şi a unui grup de experţi, care vor aprecia comportamentul profesional al instituțiilor în conformitate cu prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Votarea online va dura până pe 15 noiembrie curent.

Vizitatorii platformei online www.mediaforum.md pot să acorde puncte candidaţilor, dar Consiliul de Presă este cel care “va valida punctajul fiecărei instituţii mass-media, urmând să adaoge sau să scadă puncte, în funcţie de criteriile prevăzute în Regulamentul concursului, cum ar fi: semnarea de către instituţia candidată a Codului deontologic al al jurnalistului, numărul de plângeri împotriva redacţiei şi felul cum a respectat deciziile Consiliului de Presă după examinarea acestor plângeri etc.”.

 În 2015 va fi acordat un singur Premiu Naţional, dar Consiliul de Presă poate decide să nu acorde premiul niciunui candidat, în cazul în care va considera că instituţiile mass-media candidate nu întrunesc toate condiţiile pentru aceasta.

Scopul competiţiei  constă în promovarea principiilor etice și deontologice profesionale și  recunoașterea meritelor instituțiilor mass-media în acest domeniu. La fel, Consiliul de Presă îşi propune să  scoată în evidență bunele practici profesionale, contribuind astfel  la educarea tinerei generații de jurnaliști și la extinderea jurnalismului de calitate.