You are here

Video necenzurat la Publika.md, cu încălcarea normelor eticii jurnalistice

09 July 2015
1559 reads
Publika.md a plasat miercuri, 8 iulie, la rubrica “Știrea ta”, un video intitulat “FILMUL INTEGRAL al împuşcăturilor de la Botanica. IMAGINI NECENZURATE din timpul incidentului armat”. Filmarea are o durată de aproximativ 9 minute și aduce în prim-plan comportamentul scandalos al unor indivizi, care folosesc un limbaj licențios. Difuzarea acestor scene contravine deontologiei jurnalistice.

Media Azi a solicitat opinia Consiliului de Presă privind materialul video în cauza. Petru Macovei, Secretar al Consiliului de Presă, a comentat în felul următor:

„Utilizarea imaginilor în care persoanele se exprimă în limbaj licențios este contrară normelor de etică jurnalistică și instituția media avea obligația să editeze coloana sonoră înainte de a plasa filmarea pe site. Acest exemplu este un caz elocvent care demonstrează că, în goana după rating, site-urile sunt dispuse să încalce orice reguli. Bănuiesc că în emisia postului Publika TV, coloana sonoră va fi editată, deoarece riscă sancțiuni conform legislației. Presa online nu este reglementată, iată de ce deseori posturile TV dau una în emisie și alta pe site. Adică, pe site-uri sunt plasate mai des materiale care încalcă normele eticii jurnalistice. Chiar dacă în titlul știrii scrie că imaginile sunt necenzurate, asta nu scutește postul și administratorii site-ului de răspundere și ei aveau obligația să editeze coloana sonoră, înainte de a publica materialul pe site. Plasarea integrală a acestor imagini demonstrează, în opinia mea, că site-ul nu a urmărit informarea onestă despre acest caz, ci a "vânat" mai multe vizualizări”.

Legea cu privire la libertatea de exprimare, art. 3: “Libertatea de exprimare protejează atât conţinutul, cât şi forma informaţiei exprimate, inclusiv a informaţiei care ofensează, şochează sau deranjează”.