You are here

Moldova 1 va fi retransmis în România

03 February 2014
1529 reads

Postul public de televiziune Moldova 1 va fi transmis în România. Acest lucru se întâmplă drept consecință a acordului semnat de Guvernul Republicii Moldova cu cel al României, care stipulează că operatorii de cablu din ambele țări sunt obligați să retransmită reciproc Moldova 1 și TVR, informează trm.md.
 
Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe, a declarat că prin acest acord părţile vor garanta libertatea de recepţie şi de retransmitere pe teritoriul statelor noastre a serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, fără a impune nicio condiţie ce ţine de licenţă sau autorizarea prealabilă.

La rândul său, preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Marian Pocaznoi, a spus că de pe urma acestui acord are de câştigat în primul rând postul Moldova1, pentru că va fi al doilea post TV internaţional retransmis obligatoriu de cabliștii români. Primul este TV5 Monde, cea mai importantă televiziune din Franța.

Potrivit acordului, operatorii de cablu din ţara noastră își asumă retransmiterea postul public din România, după ce mai bine de șapte ani acesta a fost absent de pe piaţa media din Moldova.

Republica Moldova a avut un litigiu la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu Societatea Română de Televiziune (SrTV) privind retragerea dreptului de difuzare a postului TVR pe teritoriul Republicii Moldova din 2007. Ulterior, acest litigiu a fost soluţionat pe cale amiabilă și s-a convenit reluarea transmisiei TVR în Moldova.

Acordul dintre cele două state a fost semnat în 12 septembrie de Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR şi Lilian Apostol, agentul guvernamental la CEDO al Republicii Moldova, după ce autorităţile de la Bucureşti - prin secretarul de stat Bogdan Aurescu - şi cele de la Chişinău au finalizat negocierile.

Acordul dintre guvernele celor două state în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici este semnat pe un termen de 10 ani, cu posibilitatea de prelungire.

sursa foto: www.everydayjournalism.com