You are here

Mass-media din Moldova se angajează să promoveze egalitatea de gen

25 February 2014
2730 reads

Peste 20 de instituții mass-media din Moldova, printre care și portalul Media Azi, au semnat un angajament de promovare a egalității gender în materialele jurnalistice, luni, 24 februarie, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Presei Independente (API). Organizatorii au făcut apel către toate instituțiile media din țară să semneze acest angajament.

Instituțiile semnatare se obligă să contribuie la eliminarea stereotipurilor și la descurajarea propagării discrepanțelor de gen. Acestea își asumă responsabilitatea de a prezenta echilibrat bărbații și femeile în materialele jurnalistice din toate domeniile, inclusiv politic și economic, și să asigure vizibilitatea femeilor în campaniile electorale.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a atenționat jurnaliștii asupra faptului că protagoniștii bărbați domină în articolele jurnaliștilor din Moldova. El a încurajat reprezentanții mass-media să apeleze mai des la femei-experți în diferite domenii, inclusiv politic.

Alina Radu, directorul Ziarului de Gardă, de asemenea prezentă la eveniment, a declarat că jurnaliștii ar trebuie să se intereseze despre programele electorale ale politicienilor și politicile lor privind cotele de participare a femeilor înscrise în partide. Totodată, aceasta a subliniat că în Moldova, atât politicienii, cât și unii jurnaliști, încă duc lipsă de o educație corectă în privința cunoașterii problemelor legate de egalitatea de gen.

La rândul său, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Valentina Buliga, a promis că va transmite Guvernului, în curând, un pachet de legi privind instrumentele de promovare și asigurare a egalității dintre bărbați și femei în campaniile electorale.

Aceste constatări au fost făcute în cadrul mesei-rotunde Rolul mass-media în reflectarea participării femeilor în viaţa publică, organizată de API cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei, alături de reprezentanța Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Moldova.