You are here

Deputații le-ar putea oferi jurnaliștilor ”cafea și parcare pentru biciclete”, nu și acces liber la ședințele în plen

29 October 2015
1496 reads
Președintele Parlamentului consideră normal faptul că jurnaliștii acreditați la Parlament nu au acces la ședințele în plen ale legislativului  și crede că prezența presei s-ar răsfrânge negativ asupra activității deputaților. Aceasta în pofida faptului că, timp aproape de un an și jumătate, reprezentanții presei și organizațiile de media au desfășurat o campanie de rezonanță în cadrul căreia au solicitat accesul liber al jurnaliștilor la Parlament.  
Andrian Candu a adus următorul argument: ”Nu trebuie să vă spunem cum se schimbă comportamentul, declarațiile doar atunci când apare o cameră în plus. Veți fi extrem de mirați să vedeți deputații într-un grup de lucru, cum discută  și cum lucrează atunci când nu sunt camere și veți vedea o schimbare completă de atitudine și de comportament atunci când apar camerele video, deoarece nu știu  de ce în viziunea lor doctrina sau opinia politică a unui grup și faptul că el este atașat de un partid prevalează față de eficiență și calitate”. 

În context, speakerul a mai spus că, ”dacă e cazul”,  ar putea îmbunătăți condițiile de activitate ale jurnaliștilor - ”de la viteza Internetului, monitoare, până la lucruri așa mai umane, legate de cafea și parcare pentru biciclete”, dar a dat de înțeles că nu poate fi vorba despre accesul liber al presei la ședințele în plen. El a îndemnat participanții la Forumul mass-media să ia în dezbatere această chestiune și chiar să vină cu soluții…
Precizăm că Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a desfășurat, pe întreg parcursul anului 2014 și în primele luni ale anului 2015, în fiecare zi în care deputaţii se întruneau în şedinţe plenare, o campanie de sensibilizare cu genericul “Vrem acces în Parlament!”. Argumentele reprezentanților presei și ai ONG-urilor de media au fost că în acest fel i-ar putea opri pe politicieni ”să meargă mai departe cu abuzurile” și că ”libertatea presei presupune accesul liber al jurnaliștilor la informație”. Unii jurnaliști au fost de părerea că prezenţa presei în sala de şedinţe ”nu ar încurca nici pe departe activitatea deputaţilor, aşa cum se pretinde, ci dimpotrivă, ar pune un pic de presiune pe unii aleşi ai poporului care îşi petrec timpul acolo jucându-se la telefon, discutând şi chiar dormind”…

Amintim că Centrul pentru Jurnalism Independent a expediat în adresa Parlamentului, Președinției și Guvernului și câteva petiții, cu sute de semnături, în care solicita crearea unor condiții adecvate de muncă pentru jurnaliștii acreditați la Parlament.